woensdag 6 januari 2010

Wie gun jij een Gouden Apenstaart?

Klik hier om naar de website van de Gouden Apenstaart te gaanDe Gouden Apenstaart is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste kinderwebsite. Er is een prijs voor websites gemaakt door volwassenen en een prijs voor websites gemaakt door kinderen. In het vorige jaar (van 1 oktober tot 1 december) konden mensen sites aanmelden voor de wedstrijd. Vervolgens heeft een jury zich gebogen over die sites en een aantal daarvan genomineerd voor de prijs. Er zijn 5 websites genomineerd voor de categorie 'websites gemaakt door volwassenen', en 5 voor de categorie 'websites gemaakt door kinderen'.

De jury heeft haar werk gedaan: het is nu aan het publiek om te beoordelen wat de beste websites zijn. En wie kan dat beter doen dan de doelgroep zelf: de kinderen die de websites bekijken? De verkiezing van de Gouden Apenstaart leent zich er heel goed voor om met kinderen na te denken over wat een goede website is. Wat vinden zij belangrijk, waarom vinden zij de ene site beter dan de andere? Waarom is het belangrijk om te weten wie er achter een site zit en waarom vindt de organisator van de Gouden Apenstaart het belangrijk dat je contact op kunt nemen met de makers van een website? Vinden kinderen het belangrijk of een site een zoekmachine heeft of niet? Stoort het kinderen als er taalfouten op een website staan?

Nadat je met je leerlingen hebt besproken wat zij belangrijk vinden aan een goede site, kunnen ze (tot 20 januari) hun stem uitbrengen, in de categorie 'sites gemaakt door volwassenen' en de categorie 'sites gemaakt door kinderen'. Je kunt ook een klassewedstrijd houden: wie voorspelt welke site de Gouden Apenstaart gaat winnen? Wil je steun bij het voorbereiden van je les over de Gouden Apenstaart? Er staat een kant-en-klare les op de site die je kunt gebruiken.

De uitslag van de wedstrijd wordt bekend gemaakt op 27 januari. Als je mij de voorspelling van je klas stuurt en op 27 januari blijkt dat jullie het goed hadden geraden, dan stuur ik je persoonlijk een zak spekjes voor de hele klas!

Geen opmerkingen: