vrijdag 29 januari 2010

Gouden apenstaarten uitgedeeld

Klik hier voor het juryrapport van de Gouden ApenstaartverkiezingAfgelopen woensdag was de uitreiking van de Gouden Apenstaart voor de beste websites voor kinderen. Er was een Gouden Apenstaart voor de beste website gemaakt door professionals, en eentje voor de beste website gemaakt door professionals.

De prijsuitreiking was een feestje: niet alleen omdat er zoveel leuke dingen te doen waren (een stand-up usability test), maar ook omdat er deze keer weer zulke mooie websites te zien waren. Professionele websitebouwers die veel oog hebben voor wat voor kinderen belangrijk is, wat blijkt uit een aantal prachtige, interactieve sites zoals bijv. QiGame van het Tropenmuseum, bouwers (of websitebeheerders) die razendsnel vragen van kinderen beantwoorden, zoals de mensen achter de website van het Joods Historisch Kindermuseum, maar ook bouwers die ouders betrekken bij wat hun kinderen doen op websites door speciale ouderpagina’s te maken en op maat geschreven privacystatements, zoals de mensen achter de website van Spongebob. Uit de verkiezing bleek duidelijk dat plezier, kwaliteit en veiligheid niet alleen goed samen kunnen gaan, maar elkaar versterken.

Maar denk niet dat alleen professionele bouwers mooie websites maken voor kinderen. Het is ongelooflijk wat sommige kinderen zelf maken. TVYo, die zijn eigen online televisie-uitzendingen verzorgt (en persoonlijk het Jeugdjournaal had uitgenodigd), Studio Supersoof, een groepje van 4 meiden die al hun creativiteit loslaten op hun site in de vorm van video's en tekeningen, Koekaburra met hilarische, zelf-gemaakte filmpjes, Vuurvlamcomics, een website die draait om de stripfiguur Bram Vuurvlam, en de website Mylive: het open en eerlijke verhaal van en over de maakster van de website. Het bijzondere van het werk van deze kinderen/jongeren is dat ze met heel beperkte middelen, net zulke mooie websites maken als de professionele bouwers!

De winnaars bij de kinderen was Wilma Westenberg, met haar website MyLive. De bouwers van de Nickelodeon-website Spongebob kregen de Gouden Apenstaart voor de beste professionele website. Dat je ook door niet te winnen in de schijnwerpers kunt staan, bewezen de mannen van Koekaburra met onderstaand filmpje. Klasse, mannen, dat jullie ook hier weer de humor in kunnen brengen!

Lees het hele juryverslag en organiseer eens op school je eigen Gouden Apenstaartverkiezing met het lespakket van de organisator van de Gouden Apenstaart, Mijn Kind Online.

Geen opmerkingen: