woensdag 3 februari 2010

Cartoons voor op je website

Afbeelding gemaakt door Marina NoordegraaffIk weet het: ik ben vaak lang van stof, en mijn teksten zijn meestal veel te lang om lekker op het web te kunnen lezen. Dat is de reden waarom ik bij ieder blogje een afbeelding plaats: daarmee probeer ik het mijn lezers iets makkelijker te maken om die hele lap tekst te verwerken ;-)

Als ik nog langere teksten schrijf (bijvoorbeeld voor een cursus) dan verlevendig ik die graag met een cartoon. Dat is best lastig: heel veel cartoons zijn auteursrechtelijk beschermd en ik overtreed niet graag de regels. Maar soms ga ik in de fout. Zo zette ik onlangs een cartoon online waarop auteursrecht berustte. Ik dacht dat ik die auteursrechten kon ontwijken door de cartoon niet zelf te herpubliceren maar door de link naar die cartoon in de HTML-code op te nemen. Gelukkig werd ik erop gewezen dat ook dat niet toegestaan is. Uiteraard heb ik de cartoon toen weggehaald, maar een nieuwe kon ik niet zo gauw vinden. Maar ook daarbij werd ik geholpen: ik kreeg een aantal links naar websites met cartoons die onder een Creative Commons licentie beschikbaar worden gesteld: Noise to Signal (van Rob Cottingham), Blaugh en Geek en Poke. Dat leverde me meer dan genoeg materiaal op, en ik heb dus de sites in mijn favorietenlijstje van CC-beeldmateriaal gezet.

Met veel dank aan Marina Noordegraaf, expert op het gebied van naar informatievaardigheden, copyright & creative commons, digitale identiteit, de wet op internet, informatiebewustzijn èn maker van prachtig beeldmateriaal, die me alle tips en links gaf, en me ook nog aanbod om een van haar eigen foto's voor de website mocht gebruiken.

Afbeelding van verbeeldingskr8, gepubliceerd onder CC-by-nc-sa.

3 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

En jij alsnog bedankt voor je mooie woorden!

Rob Cottingham zei

Thank you - I'm glad you included Noise to Signal in your list, and I'm always happy to see folks using my cartoons in blog posts!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Rob,

Many thanks to you for publishing your cartoons under a CC-license!