donderdag 11 februari 2010

Dante’s Inferno; reis door de Italiaanse hel

Door: Martijn van den Berg

Vreemd genoeg is het zo dat ik, nu ik een theoriemodule heb, ik veel meer tijd over houd. Heel erg veel vrije tijd af en toe. Nu zal dit wel veranderen later, omdat je natuurlijk ook moet leren voor de toetsen en je moduulopdracht moet maken, maar voor nu is het wel leuk om te genieten van de tijd die je hebt. In dit geval door een aantal spellen te gaan uitproberen. Te beginnen met het spel Dante’s Inferno.

Op het eerste gezicht lijkt dit weer een standaard veel te gruwelijke actiegame, maar wie diep kijkt ziet meer. Het spel is gebaseerd op een Italiaans gedicht La Divina Commedia. Dante weet ternauwernood van de dood te ontsnappen door de strijd met magere Hein aan te gaan. Als hij terugkeert, ziet hij zijn vrouw Beatrice weggesleept worden de hel in om te boeten voor alle aardse zonden die Dante heeft begaan. Hij houdt zielsveel van haar, en voelt zich schuldig dat een ander voor zijn zonden heeft moeten boeten, en gaat ook de hel in om zijn vrouw terug te halen.

In het originele gedicht was Dante geen kruisvaarder, maar dat maakt de game stoerder in dit geval. Opvallend is wel, dat je vaak regels geciteerd krijgt uit het gedicht, die je laten nadenken over de beslissing van het lot van mensen die je tegen komt: straffen of verlichten. Nu zal je deze keuze niet alleen kunnen maken over de verschillende mensen die aan Dante gerelateerd zijn, maar ook over historische mensen die zonden hebben begaan, zoals Marcus Antonius. Dit maakt de game zonder dat je het door hebt, aardig leerzaam.

Apart is dat aan de ene kant het spel erg leerzaam is, en aan de andere kant toch de lichaamsdelen van de zielen uit de onderwereld door de lucht vliegen. Alhoewel dit aan de ene kant controversieel lijkt, omdat je vaak educatieve spellen geschikt wil maken voor zoveel mogelijk mensen, maakt dat in dit spel de realisme en de stijl. En juist die combinatie maakt dat mensen dit zullen kopen, en dan onbewust iets zullen leren. Een hartstikke interessant spel dus!

Geen opmerkingen: