dinsdag 16 februari 2010

Spreekwoordenwedstrijd

klik hier om naar de wedstrijdsite te gaanBen je nog op zoek naar een laatste les voor de vakantie of een leuke les om na de vakantie weer mee te beginnen? Kijk dan eens of je iets kunt doen met de nieuwe wedstrijd van Wikikids. Daarin worden leerlingen uitgedaagd om van een spreekwoord of gezegde in een (al dan niet bewerkte) foto of een filmpje af te beelden. Daarbij mag het gaan om de figuurlijke betekenis van een spreekwoord, maar het is natuurlijk ook leuk om juist de letterlijke betekenis uit te beelden.

De wedstrijd wordt gestreden in maart en april, dus als je er nu aan begint, dan heb je alle tijd om er iets moois van te maken. Het lijkt me reuze leuk om te doen. Ik denk dan vooral aan spreekwoorden zoals 'als er één schaap over de dam is, volgen er meer', 'Als het kalf verdronken is, dempt men de put' of 'De hond in de pot vinden'.

Je kunt je leerlingen foto's laten maken, maar ik zou zelf gaan voor een klei-animatie oftewel stopmotion: een filmpje dat opgebouwd wordt door een aantal foto's achter elkaar te maken van kleifiguurtjes die tussen de foto's in steeds een klein stukje van plaats veranderen. Daarvoor is kant-en-klare software, bijv. iStopMotion voor de Mac (erg makkelijk in gebruik: je hoeft alleen op de spatiebalk te duwen om een filmpje te maken) of met Take5-animatiesoftware (30 dagen gratis op proef) of het gratis te downloaden (Vlaamse) programma Toyinima. Je kunt ook online zo'n filmpje maken, bijv. de Filmpjesmaker van Cinekid (wel even vragen aan de organisatie van Wikikids of je ook zo'n filmpje mag inleveren!). Met het (eveneens gratis) programma Unfreez kan je heel makkelijk een heleboel foto's achter elkaar zetten om er een animatie van te maken. Hoe dat moet en waar je het programma kunt downloaden, lees je hier.

Om inspiratie op te doen, hier een paar sites waar je veel spreekwoorden kunt vinden: Spreekwoorden.nl, Spreekwoord.nl, Vonscheven.net en deze site, waar je een heleboel spreekwoorden vindt die te maken hebben met scheepvaart. En op deze (Chinese?) site vind je een aantal Engelstalige geanimeerde spreekwoorden.

Laat je hier een berichtje achter met een link als je een foto of een filmpje over een spreekwoord maakt met je leerlingen?

1 opmerking:

Wendy zei

Een aantal jaren geleden heb ik al eens een kleianimatie gemaakt met behulp van PowerPoint, Windows Moviemaker werkt ook goed.
Op mijn school is het nogal lastig om sofware te downloaden, dan kun je gebruik maken van deze software die (meestal hoop ik) al beschikbaar is.
Leerlingen vinden het een hele leuke manier om een opdracht te visualiseren en ze leren gelijk omgaan met een digitale camera.

Wendy ficker