woensdag 3 maart 2010

Bloggen op de basisschool

klik hier om naar de website kidblog.org te gaanWie met zijn klas wil bloggen, kan natuurlijk terecht bij diensten als Blogger of Web-log. Maar, zoals ik gisteren al zei: dan is het wel handig als je op de één of andere manier kunt volgen wat je leerlingen doen op dit voor school gemaakte blog. En misschien wil je dat blog ook wel gedeeltelijk afschermen.

Voor basisscholen (en onderbouw VO) is er Kidblog: een gratis en reclamevrije weblog-tool waarmee docenten blogs aan kunnen maken voor hun leerlingen, en waarvan je in één overzicht alle posts van die weblogs kunt bekijken. Als docent heb je toegang tot een heleboel beheersfuncties:
  • je maakt gebruikers aan. Een gebruiker kan docent zijn, leerling, gast, groepsleider of beheerder,
  • je kunt groepen aanmaken. Een leerling die wordt toegevoegd aan een groep, kan per post kiezen of hij publiceert in die groep of niet. Op die manier kan je posts van verschillende leerlingen over één onderwerp bij elkaar houden (bijv. posts over boeken die de kinderen hebben gelezen of over games die ze hebben gespeeld, over een thema dat behandeld wordt in een bepaalde periode enz.),
  • je kunt zien welke blogposts en commentaren recent geschreven zijn,
  • je kunt de posts van je leerlingen bekijken, bewerken of weggooien,
  • je kunt de commentaren op de blogposts bekijken, bewerken of weggooien,
  • je kunt bepalen wie de blogs die gemaakt zijn door je leerlingen mag lezen: iedereen, leerlingen van de klas en gasten die een inlog-account hebben gekregen, alleen leerlingen of alleen de docent,
  • je kunt bepalen wie een reactie mag geven op de blogs van je leerlingen,
  • je bepaalt of de docent altijd eerst een commentaar moet goedkeuren voordat die online verschijnt of niet.
Je blogposts kan je op allerlei manieren verfraaien en compleet maken: je kunt je teksten vormgeven (lettertype & - grootte) en linkjes toevoegen en je kunt bestanden toevoegen, plaatjes, geluidsbestanden en filmpjes die op je computer staan of van YouTube of Google Video. De vormgeving van de blogtool doet mij denken aan Wordpress; ik vind hem zelf erg gebruikersvriendelijk.

Ik kan maar één nadeel ontdekken aan de tool: wie de blogposts wil bekijken van een klas krijgt in het startscherm alleen de titels te zien, en dus geen leuke plaatjes of andere versieringen. Dat nodigt natuurlijk niet uit tot doorklikken. Daar staat tegenover dat je met Kidsblog zelf het beheer houdt over gebruikers en wachtwoorden, en dat je makkelijk kunt zien wat je leerlingen doen. En dat geldt dan weer niet alleen voor de docent: ook de leerlingen zelf krijgen steeds te zien wat hun medeleerlingen doen. En dat lijkt me dan wel weer heel stimulerend om te klikken of zelf te gaan schrijven!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Altijd jammer dat dit soort dingen in het Engels zijn. De Engelstalige leerkrachten hebben wat dat bereft toch wel meer luxe dan wij. Maar het ziet er goed uit, dank voor de link!

Met vriendelijke groet,
Erik Ooms

m2cm zei

@Erik,

Ja, er is veel meer Engelstalig materiaal op internet dan Nederlandstalig materiaal. Maar de meeste leerlingen lijken daar weinig last van te hebben bij dit soort sites. Als regel kunnen ze hun weg daarin prima vinden, zeker als ze daarbij hulp kunnen vragen aan elkaar of aan hun leerkracht.