dinsdag 2 maart 2010

Pipes van Yahoo

Klik hier om naar de website Yahoo Pipes te gaanIk ben lange tijd fan geweest van de tool SuprGlu. Met die tool kon je een aantal RSS-feeds aan elkaar plakken tot één geheel, waarbij de posts van de blogs netjes chronologisch werden gerangschikt. Handig: zo kon je bijvoorbeeld de blogs van een hele klas bekijken als ware het één weblog. Helaas bestaat SuprGlu sinds kort niet meer, en ik moest dus op zoek naar een nieuwe tool om hetzelfde te bereiken.

In mijn zoektocht kwam ik terecht bij Yahoo Pipes. Die tool bestaat al wat langer, en je kunt er heel veel mee. Eigenlijk teveel voor mij: je moet er behoorlijk wat tijd in stoppen om alles te doorgronden. Maar het aanmaken van een verzamelfeed voor verschillende blogs is niet moeilijk.

In onderstaand filmpje zie je dat je daarvoor eigenlijk alleen maar één opdracht (in de vorm van een blokje) nodig hebt. In dat blokje verzamel je de feeds van de weblogs die je aan elkaar wilt plakken. Als je klaar bent, klik je op 'Run'. Je kunt je feeds ook sorteren: daarvoor heb je een extra opdracht nodig. Ik heb daarvoor de opdracht 'Sort' gebruikt. Die twee opdrachten heb ik aan elkaar gekoppeld, en klaar is kees. Hier kan je het resultaat zien: de verzamelde blogposts van de cursisten van de cursus 23 OVC Dingen.

De vormgeving van de Tube vind ik niet geweldig. Misschien kan je daar wat aan doen als je je verder verdiept in het Tube-systeem. Maar ik ben wel blij dat je hiermee weer posts aan elkaar kan plakken. Voor een docent die bijv. de blogs van een groep leerlingen/studenten wil volgen, vind ik dit een aanwinst omdat de posts van een bepaalde periode (denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een blog in een projectweek, of tijdens een studiereis) netjes bij elkaar staan.

Een voordeel van Yahoo tubes is dat je ze op allerlei manieren kunt publiceren: je kunt er een RSS-feed van maken, je kunt ze embedden in je website of in een blog, je kunt er een widget van maken voor een iGoogle-pagina en nog veel meer.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie er nog meer gebruik maakt van Yahoo Pipes en waarvoor. Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer handige toepassingen zijn, maar ik zie er een beetje tegenop om het allemaal zelf uit te zoeken. Wie heeft ervaringen met deze tool?

6 opmerkingen:

A. Wilkinson zei

Ik heb een pipe "Competentiegericht onderwijs". Zo blijf ik op de hoogte van alles wat er hierover geschreven wordt.
O,ja ... ik heb ook een pipe van mijn eigen naam ;-)

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@A. Wilkinson,
Waarom doe je dat met een pipe en niet met Google Alert? Heeft een pipe specifieke voordelen of is het toevallig zo ontstaan?

Martin zei

Ik heb wel eens met Pipes gespeeld, en je kunt er wel leuke dingen mee doen: automatisch laten vertalen bijv. Maar ik vond het toch nog te beperkt, volgens mij was het ook vooral gericht op de VS destijds. Daarbij gaat het vooral om de geo-achtige toepassingen. Misschien is het ondertussen verbeterd, maar ik denk dat je de meeste wensen ook wel met andere tools kunt realiseren (zoals inderdaad Google Alert)...

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Martin,
Automatisch vertalen vind ik ook niet zo interessant; geo-achtige zouden wel interessant kunnen zijn voor het onderwijs. Het localiseren van een twitterfeed bijvoorbeeld kan relevante informatie opleveren.

Maar het is zeker opvallend dat de tubes met het trefwoord 'education' heel vaak weinig meer zijn dan een alert.

Gerard Dummer zei

Dag Margreet,

Bij de OWD2007 hebben we daar ook gebruik van gemaakt. Hier vind je hoe: https://www.surfgroepen.nl/sites/Onderwijsdagen2007/weblog/Lists/Posts/Post.aspx?ID=18

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Gerard,
het maken van zo'n pipe is niet moeilijk. Ik ben vooral benieuwd hoe het beviel en waarom jullie hebben gekozen voor deze weergave en niet, bijvoorbeeld, te sorteren op datum. Was dat een bewuste keuze of niet over nagedacht?