donderdag 11 maart 2010
Ikariam; de wijde wereld in
Door: Martijn van den Berg
Zo jammer als ik het vind dat mijn vierde en laatste spel, Bioshock 2, nog niet binnen is, het geeft me ook wat tijd om terug te denken aan hoe het vroeger was. In de tijd dat ik nog veel meer achter de games zat. Vooral het spel Ogame staat me bij van vroeger, omdat het een spel was dat je continu bij moest houden. Toen ik met Ogame gestopt was, heb ik nog regelmatig mailtjes gekregen van GameForge, de organisatie die vele van de hedendaags populaire online MMO's heeft gemaakt. Af en toe heb ik nog wel eens dingen uitgeprobeerd, maar nooit echt zo ver als Ogame. Vorige week vroeg mijn moeder me of ik Ikariam kende, een ander spel van GameForge. En laat ik nu net dat spel een maandje gespeeld hebben.
Als GameForge een spel bouwt, dan is het in het begin volledig gratis. Het spel kan dan populair worden, en met de feedback van de spelers kan het spel geperfectioneerd worden. Vervolgens worden er advertenties geplaatst in het spel, om enige winst te behalen, en uiteindelijk komt ieder spel in een fase, waarbij je nog wel gratis kan spelen, maar waar in de praktijk de beste spelers diegene zijn, die er het meeste geld in hebben gestopt, omdat je daarmee allerlei voordelen kan kopen. Ik heb het spel nog in de eerste fase gespeeld.
Ikariam is een spel, waarbij je net als Ogame grondstoffen moet delven, om hiermee gebouwen en troepen te maken. Je begint in een Romeins-achtige wereld, op een van de vele eilanden. Ikariam kent vijf basisgrondstoffen, en ieder eiland kent zijn eigen specialiteit om de onderlinge handel tussen eilanden te bevorderen. Je begint met één stad, waar je allerlei gebouwen bouwt om zo steeds machtiger te worden, om uiteindelijk uit te breiden naar meerdere steden.
Ikariam is een gecompliceerd spel. Niet alleen omdat je de goede balans tussen de vijf grondstoffen moet houden, maar ook omdat je de bevolking tevreden moet houden, en omdat je continu naar vele factoren moet kijken. Dit maakt het af en toe moeilijk te kijken waar je je grondstoffen nu precies voor gaat gebruiken en wat je je bevolking precies laat doen. Dit aspect maakt het een redelijk interessant spel om te spelen. Ik adviseer alleen wel, om nooit geld ervoor te betalen, want dat is meestal zonde. Het is leuk om te spelen tot op een bepaald punt, maar daarna is het het beste om, net als de makers, naar het volgende spel te gaan.
Labels:
games-reviews
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
je moet iets beter op je spelling en op je interpunctie.
Bedankt voor de tip!
Ruzietje met internet explorer, dat ik al jaren heb, zorgt ervoor dat de layout af en toe iets anders eruit komt, zeker bij nieuwe hippe layouts als deze. Dankzij eigenwijze ik ben ik jarenlang onder IE doorgegaan, alleen denk dat het nu maar eens tijd wordt om over te stappen naar firefox.
Een reactie posten