dinsdag 13 april 2010

Bronnenonderzoek

Klik hier om naar de pagina met tutorials te gaanWie (hoger) onderwijs volgt zal meestal al in het eerste jaar onderzoek moeten doen. Om goed onderzoek te kunnen doen moet je eerst een beeld hebben welke stappen je daarbij moet doorlopen, zoals het bepalen van het onderwerp, welke bronnen er zijn en hoe je zoekmachines kunt gebruiken, hoe je kunt bepalen wat de waarde is van wat je gevonden hebt en hoe je de gebruikte bronnen moet vermelden. De Vaughan Memorial Library heeft hiervoor een aantal animaties gemaakt die de moeite waard zijn:
De animaties zijn interactief: naast informatie krijg je vragen die duidelijk maken waarom het belangrijk is om het zo te doen als in de animatie. De inhoud zal waarschijnlijk niet precies het verhaal vertellen dat jij als docent of mediathecaris wilt overbrengen op je studenten, maar ik denk dat het wel een hele leuke manier is om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Daarbij zou ik niet elke student alle animaties laten bekijken (elke animatie duurt ongeveer 10 minuten), maar ze per team een animatie laten bestuderen, ze laten zoeken naar aanvullende informatie over dat onderwerp en ze dan hun visie laten presenteren aan de anderen. Natuurlijk moet daarna het geleerde in de praktijk worden gebracht en wie het geleerde goed toepast, krijgt daarvoor punten.

Vaughan Memorial Library heeft overigens wel meer interessante dingen: ze maken gebruik van SitePal om aandacht te vragen voor WorldCat, ze hebben screencasts om uit te leggen hoe de catalogus werkt en je kunt via hun site met behulp van chat een bibliothecaris om hulp vragen. Helaas is dat laatste beperkt tot kantoortijden: dat had wat mij betreft wel wat ruimer gekund. Maar met wat er nu is, vind ik het al beter dan menig andere mediatheeksite!

Geen opmerkingen: