woensdag 14 april 2010

Storybook maken en video maken

Screenshot van de site Kids VidWie wel eens met leerlingen een film heeft gemaakt, zal mijn ervaring delen. Op het moment dat je ze vertelt dat ze een film mogen maken, stormen ze naar de camera en willen ze aan de slag. Het is dan behoorlijk lastig om ze te vertellen dat voordat je gaat filmen je eerst een plan moet maken dat je vastlegt in een storyboard.

Met dit digitale storyboard (afkomstig van de site Kid's Vid) wordt dat in ieder geval een stuk leuker en daarmee iets minder een hindernis die ze moeten nemen onderweg naar de camera ;-) In het storyboard leg je per scène vast:
  • wat er gebeurt
  • waar de scène zich afspeelt,
  • hoeveel personen in de scène voorkomen,
  • hoe de belichting moet zijn,
  • welk shot genomen moet worden,
  • welk geluid bij de scène wordt gebruikt,
  • hoe de overgang moet zijn naar de volgende scène,
  • welke taken de verschillende spelers hebben in de scène.
Je kunt ook in een tekening aangeven wat iedereen moet doen. Die tool vond ik niet erg handig werken: ik maak zelf veel liever een tekening op een stukje papier. Je kunt dat oplossen door het storyboard online te maken, het geheel te printen en dan de tekeningen op het printje te tekenen.

Om je digitale storyboard terwijl je bezig bent op te slaan, moet je je als docent aanmelden. Je krijgt dan een inlogcode voor je hele groep. Als je dat niet doet, zou ik je aanraden om voordat je online aan de slag gaat, eerst een printje te maken van een storyboard waarin je nog niets hebt ingevuld. Je kunt de leerlingen dan eerst laten nadenken over hoe ze het gaan doen en dat alvast in de print vast laten leggen. Als ze het plan in grote lijnen klaar hebben, kunnen ze het vervolgens online invoeren.

De site Kids' Vid is Engelstalig en daarom verder voor de meeste basisschoolleerlingen ongeschikt. Maar voor docenten en leerkrachten is er veel te halen: je vindt er o.a. uitgewerkte lesvoorbeelden,en er wordt heel helder uitgelegd hoe je een filmscript schrijft (met de storyboard-tool), hoe je moet filmen, de film kunt bewerken en tot slot hoe je de film kunt overzetten naar een videoformaat.

Geen opmerkingen: