Je kunt daarvoor natuurlijk gewoon een open gesprek aangaan met de leerlingen: wat doen jullie op de computer, wat vind je leuk en wat niet, zijn er thuis regels over het gebruik van de computer en met wie heb je via internet contact? Sinds kort kan je dat gesprek ook voeren met behulp van memoryspel: het internetmemory, gemaakt door 4Pip. Het internetmemory bestaat uit een aantal kaartjes met daarop allerlei afbeeldingen die te maken hebben met internetgebruik: het spelen van online spelletjes, enge dingen die kinderen op internet kunnen meemaken (bijvoorbeeld een spelletje waar je ineens van schrikt), spulletjes kopen op internet (meubi oftewel meubels bij Habbohotel), dingen opzoeken op internet of iemand die je uitscheldt.
Het spel is bedoeld voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool. Bij het spel krijg je een kleurplaat die je kunt kopiëren zodat elk kind een exemplaar kan krijgen. je kunt de kleurplaat ook downloaden van de site, samen met de docentenhandleiding, waarin je tips krijgt wat je kunt bespreken bij welk kaartje. Erg leuk en handig vind ik dat 4Pip ook een computerversie van het spel heeft gemaakt, die je gratis kunt downloaden. Daarmee kunnen kinderen thuis met hun ouders het spel nog eens spelen zodat ook daar een gesprek op gang komt (of op gang wordt gehouden) over de leuke en minder leuke kanten van internet en welke afspraken je daarover kunt maken. Ze kunnen daarvoor ook de plaatjes van het memoryspel downloaden en die op kaartjes plakken. Geweldig dat 4Pip het spel op zoveel verschillende manieren aanbiedt, waardoor het voor iedereen bereikbaar wordt!
Tot slot een tip voor kinderen die het spel hebben uitgespeeld en al weer wat verder zijn: maak ook eens je eigen internetmemoryspel. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van deze tool van Digischool. Laat de kinderen daarvoor eerst een mindmap maken (bijv. met Bubbl.us) van de dingen die ze doen op internet en er daarna plaatjes bij maken of zoeken op internet.
N.B. Ik heb een papieren versie van het spel. Ik stel het beschikbaar voor de lezers van dit blog. Laat een reactie achter als je het wilt hebben, dan stuur ik het je op.
4 opmerkingen:
Leuk dat je het spel ook al hebt ontdekt. Ik heb het al besteld en we kijken op school (vmbo) of het te gebruiken is bij de Internet lessen.
Wendy Ficker
@Wendy,
't lijkt me voor jouw doelgroep interessanter om zelf zo'n spel te maken. Dat kunnen ze best. Je zou ook kunnen nadenken over het maken van een spel waarbij ze bij een woord de bijbehorende begrippen op de goede plek moeten zetten, bijv. met de 'Dustbin-gamegenerator' van Classtools.
Dit spel lijkt me leuk om te spelen tijdens een Bredeschool activiteit mediawijsheid. Ik heb echter geen comp beschikbaar. Zou ik de papieren versie van je kunnen ontvangen, dan kan ik kijken of het bruikbaar is?
@Anoniem,
als je me een mailtje stuurt met je gegevens (mijn e-mailadres vind je hier), dan stuur ik je het kwartet zo snel mogelijk toe.
Een reactie posten