dinsdag 21 september 2010

Booleaans zoeken

afbeelding van puzzelstukjes van BoolifyOnlangs sprak ik met iemand over de vraag of het nodig is dat we onze leerlingen leren om Booleaans te zoeken: met het gebruik van AND, OR en NOT. Door die operatoren aan een zoektocht toe te voegen kan je je vraag beter specificeren, waardoor je betere hits krijgt.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar informatie over de mythische figuur Atlas, dan kan je natuurlijk zoeken op die term. Je krijgt dan niet alleen informatie over de god Atlas, maar je krijgt ook een heleboel hits over atlassen, en - met een beetje zoeken - ook informatie over de bovenste nekwervel van een mens die ook wel 'atlas' wordt genoemd. En zo zijn er nog wat meer betekenissen van dit woord. Met Booleaanse operatoren kan je precies aangeven welke woorden niet (NOT of -) en welke juist wel (AND of +) moeten voorkomen in de websites die je zoekt, en welke alternatieve woorden daarvoor gebruikt mogen worden (OR).

Het gebruik van die operatoren is redelijk lastig voor wie niet gewend is om in abstracte termen te denken. Een aardig hulpmiddel kan dan de site Boolify bieden: daarmee kan je met puzzelstukjes aangeven wat wel mag en wat niet. Jammer van de site vind ik, dat je niet zelf kunt bepalen hoe de stukjes aan elkaar klikken, waardoor je termen niet op een voor jou logische manier bij elkaar kunt zetten. In een zoekmachine maak je daarvoor gebruik van haakjes (bijv.: atlas +(god OR titanen) -boek -wervel). Probeer dat maar eens in Boolify op een logische manier weer te geven!

Wie zijn leerlingen Booleaans wil leren zoeken, zou ik daarom aanraden om wel gebruik te maken van papieren puzzelstukjes waarop je met geeltjes woorden laat zetten. Leerlingen kunnen daarna de woorden invoeren in een zoekmachine en kijken wat er verandert in het aantal en de kwaliteit van de hits die ze krijgen, wanneer ze iets veranderen aan de operatoren.

Maar zelf denk ik dat je de meeste leerlingen niet hoeft te vermoeien met wat Booleaanse operatoren zijn. In zoekmachines zit het zoeken met Booleaanse operatoren in de optie 'geavanceerd zoeken'. Daarmee kunnen leerlingen - met wat oefenen - als regel prima uit de voeten. Ze maken dan wel gebruik van die operatoren, maar ze hoeven die kennis niet te abstraheren. Voor wie wil gaan programmeren is begrip van Booleaanse operatoren wel handig, maar dat is kennis die volgens mij niet voor iedereen relevant is.

Wat vinden jullie: moeten leerlingen leren met Booleaanse operatoren te werken? Wat moeten jullie leerlingen weten over zoeken met zoekmachines?

6 opmerkingen:

Peter van den Berg zei

Als je het mij vraag (docent industriële automatisering) dan zeg ik natuurlijk ja! Het leert je leerlingen de basisbeginselen van logica die je op heel veel andere plekken nog kunt gebruiken...en niet alleen voor de industriële automatisering ;-)

m2cm zei

@Peter,

Voor leerlingen die abstract kunnen denken (en dat straks ook misschien moeten in hun vak), ben ik het helemaal met je eens. Maar denk jij dat het ook zinvol en haalbaar is voor een vmbo'er die op bb-niveau bezig is met - ik noem maar wat - mode? Zouden zij er niet genoeg aan hebben om te leren hoe ze goed gebruik kunnen maken van geavanceerd zoeken?

Judith zei

Ik ben het eens met Peter, maar ik denk dat vmbo-leerlingen niet de achterliggende principes hoeven te doorzien. Zij hebben waarschijnlijk genoeg aan het geavanceerd zoeken.

Wilma Boonstra zei

Ik heb pas tijdens mijn hbo-opleiding (de BDI! jawel) voor het eerst kennisgemaakt met het begrip 'Booleaans zoeken'. De geavanceerde zoekopties in bijv. Google zijn toch ook gestoeld op de Booleans? Ik vind dat meer bij wiskunde thuishoren (verzamelingen en deelverzamelingen) en dan zou er vanuit de wiskunde gerefereerd kunnen worden naar geavanceerd zoeken via zoekmachines.

Je moet niet alles verplicht willen maken in het onderwijs vind ik. De ene leerling is er aan toe om het te leren en de ander (nog) niet.

Patrick Koning zei

Ik denk dat het niet nodig is om alle studenten hiermee op te zadelen.

Wat is het leerdoel in het kader van mediawijsheid? Dat je efficient en effectief materiaal vind, denk ik.

Dat bereik je m.i. door de optie geavanceerd zoeken, zie ook het lesmateriaal dat ik aan het ontwikkelen ben hiervoor.

Als je leerdoel is het begrijpen van de basisbeginselen van logica dat kun je hier natuurlijk wel gebruik van maken. En is er een mooie link tussen mediawijsheid en logica.

Nogmaals, niet voor alle studenten, maar mogelijk voor bepaalde techniek opleidingen.

m2cm zei

@Patrick,
Op zich ben ik het helemaal met je eens. Wat mij betreft hoeven leerlingen/studenten niet kennis te maken met booleaanse operatoren in het kader van mediawijsheid. Maar ik zou het wel een goed idee vinden als leerlingen wat leren over logica. Booleaans zoeken kan daarvoor een begin zijn, maar wat de beste ingang is voor leren over logica, is m.i. afhankelijk van de groep leerlingen/studenten.