donderdag 21 oktober 2010

Slechte huizen, onze fout?

Door: Martijn van den Berg
Studentenaccomodatie is er in veel verschillende soorten en maten. Je hebt studenten die samen een huis bezetten, flatjes met appartementen, en voor de rijke student of de student die slim is met zoeken: de éénpersoons-appartementen. Zoals er veel soorten studentenwoningen zijn, zo zijn er ook verschillende huren. Van vriendelijk lage huren, naar onmetelijk duur. Nu is er een huurcommissie die de veel te hoge prijzen kan tegenhouden, alleen bijna geen enkele student kent het bestaan hiervan. Maar wat nog het meest opvalt aan studentenwoningen is de staat van de verschillende woningen. Studenten bewonen woningen die gewild zijn door iedereen, maar ook de woningen die door niemand gewild zijn. En dit is misschien nog het meest duidelijke verschil.

Maar hoe komt het dat sommige studenten in zulke slechte huizen kunnen wonen? Is het de slordigheid van studenten waar zoveel voorooordelen over bestaan of de nalatigheid van de huisbazen? Dit is een zeer moeilijke vraag. Hoewel er wel studenten bestaan die het erg slecht doen wat betreft schoonmaak, houden de meeste studenten er wel van in een net huis te leven, alhoewel wel vaak met minder regelmaat.

Het zijn ook de studenten vaak die ontzettend handig zijn in het zelf repareren van dingen. Met een goede huisbaas heb je geluk en helpt deze je een handje, maar de studenten met minder geluk worden compleet in de steek gelaten. Zelfs voor de handige student kan dit een probleem zijn, want zie jij maar eens je cv te repareren, of een lekkage.

Ik denk dat het vooral sommige huisbazen zijn die nalatig zijn wat betreft huizen. Studenten hebben vaak op korte termijn een woning nodig, omdat de studie begint, en hebben geen tijd om te zoeken naar de ideale woning. Huisbazen maken hier gebruik van door de slechtere huizen aan studenten te verhuren voor veel te hoge prijzen. Studenten kunnen hier vaak niets aan doen, omdat de prijzen overal zeer hoog zijn, en het zoeken naar een low-budgetwoning voor een student zeer moeilijk is.

Ikzelf vind dat je als huisbaas ook je verplichtingen hebt. Een hoog bedrag betalen voor een woning is nog niet eens het ergste. Als er dan ook maar wat wordt gedaan met dat geld. Als je dan ook maar een modern huis krijgt, en een huurbaas als een soort vader betrokken is bij een huis. En op dit punt komen veel huisbazen tekort.

Afbeelding van tadophoto, gepubliceerd onder CC-by-nc-nd.

Geen opmerkingen: