Daar hebben ze blijkbaar niet stilgezeten: naast de office-tools die ik al kende, bieden ze inmiddels veel meer gereedschappen aan. Je kunt er o.a. chatten en een forum openen, bestanden delen, een wiki aanmaken, een diapresentatie maken, je vindt er een notebook-tool waar je in één document tekst, video, geluid, websites en nog veel meer bij elkaar kunt zetten, en een tool om online tests te maken. Met die laatste tool, Zoho Challenge, kan je multiple choice vragen maken, vragen waarbij een woord of een zin ingevuld moet worden, waar of niet waar-vragen en open vragen. Bij elke vraag kan je aangeven hoeveel daarmee verdiend kan worden en - waar mogelijk - de antwoorden laten nakijken door de software. Je kunt een vragenbank opbouwen en daarmee een test maken, waarbij je kunt aangeven wanneer die test gemaakt kan worden. Erg handig! Daarnaast zijn er ook allerlei tools die op de commerciële markt gericht zijn, zoals een CRM-systeem en online factureringssysteem.
Van elke tool is een gratis versie en er zijn - uiteraard - betaalde versies. De gratis versies van de tools voor particulieren bieden redelijk wat mogelijkheden; wil je een tool gaan inzetten voor de hele school (of voor een bedrijf), dan zal je al gauw moeten betalen. Maar als je leerlingen individueel met de tools wilt laten werken, dan kan je vermoedelijk goed toe met de gratis mogelijkheden.
Wat ik zelf makkelijk vind van Zoho, is dat ze zoveel verschillende mogelijkheden hebben. Een nadeel vind ik dat de tools niet allemaal even makkelijk te vinden zijn. Voor zover ik kon nagaan is het complete overzicht van tools alleen te vinden op de homepage van Zoho, en niet of alleen gedeeltelijk op de pagina's van de verschillende tools afzonderlijk. Het is daarom handig om de tools die je veel gebruikt als favoriet online op te slaan, zodat je die makkelijk terug kunt vinden. Voor mij is Zoho in ieder geval wel weer een plek waar ik nog wel eens terug zal komen.
2 opmerkingen:
Ik gebruik de wiki van zoho soms als ik mijn leerlingen iets wil laten noteren, zonder dat ze een account moeten aanmaken. Ze kunnen dan onmiddellijk iets noteren. Zo heb ik in het begin van het schooljaar een klasvriendenboek gemaakt waarin iedereen zich kort moest voorstellen.
@Patrick,
Maak je dan de wiki aan op je eigen account en maak je dan de wiki publiek, zodat iedereen kan wijzigen? En sluit je daarna de wiki dan weer? Ik kan me indenken dat je leerlingen het niet prettig vinden als hun klasvriendenboek voor iedereen te vinden is. Of zitten ze daar niet mee?
Een reactie posten