dinsdag 12 oktober 2010

Webpagina's uitprinten

logo Print What You LikeWat onze nieuwe regering straks ook gaat bedenken voor ons: één ding is zeker. We zullen het voorlopig zuinig aan moeten doen. Het leuke van zuinig aan doen, is dat het vaak niet alleen winst oplevert voor je portemonnee, maar ook nog voor het milieu. Mooi meegenomen ;-)

Een manier om te bezuinigen, is door minder te printen. Ik doe daar al het nodige voor: ik heb een e-reader die ik gebruik om pdf-bestanden te lezen, waardoor ik ze nooit meer uit hoef te printen. Ik weet overigens niet zeker of dat milieuwinst oplevert: het kan zijn dat het maken van zo'n apparaat zoveel belasting oplevert voor het milieu dat printen uiteindelijk milieuvriendelijker is, maar daar ga ik maar niet van uit. Om bij mij thuis de berg papierafval klein te houden, heb ik verder een printer die dubbelzijdig afdrukt. Dat kan ik iedereen aanraden: het scheelt een berg papier!

Om nog meer papier te kunnen bezuinigen heb ik nu in mijn favorieten een bookmarklet opgenomen waarmee ik overbodige informatie van een webpagina kan halen, voordat ik die ga printen. Ik maak daarvoor gebruik van 'Print What You Like'. Met die tool kan je allerlei 'bewerkingen' doen op een webpagina voordat je die afdrukt. Je kan bijvoorbeeld advertenties of afbeeldingen weghalen maar je kan ook juist een afbeelding of een deel van de pagina isoleren en uitprinten. Als de tekst in grote letters is geschreven, kan je hem met Print What You Like kleiner maken. Je kunt ook een aantal pagina's (van dezelfde of andere sites) onder elkaar zetten en samen afdrukken. Vooral handig als je een artikel uit een krant of tijdschrift wilt printen, is mijn ervaring. Wie het bestand wil bewaren om later nog eens te bekijken (of uit te printen voor leerlingen), kan het opslaan als pdf.

Je kunt Print What You Like gebruiken door op hun homepage de URL van de website in te typen. Makkelijker vind ik het om Print What You Like als bookmarklet in je favorieten op te slaan. Als je dan een webpagina bekijkt die je wilt opschonen voordat je gaat printen, hoef je alleen maar op die knop te drukken om het programma te activeren.

Het is natuurlijk niet spectaculair wat je met dit soort programma's bespaart aan papier, maar alle kleine beetjes helpen en het is daarnaast ook erg prettig dat je op je printjes nooit meer reclameteksten hebt!

Geen opmerkingen: