maandag 11 oktober 2010

Tafels oefenen: rijtjes of spelletjes?

screenshot spel MolesHet aanleren van de tafels is nog altijd verplichte kost op scholen. Niet gek: als je die eenmaal in je hoofd hebt zitten, kan je een stuk sneller rekenen. Voor sommige kinderen duurt het erg lang voordat ze de rijtjes in hun hoofd hebben waardoor kinderen erg gedemotiveerd kunnen raken om te leren rekenen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel verschillende manieren om de tafels te oefenen. Zo kreeg ik onlangs een mailtje van een leerkracht en rekencoördinator in het basisonderwijs, Frank de Witte, die zelf een programma had gemaakt om de tafels te oefenen: www.tafels-oefenen.nl. Frank schrijft over zijn website:
Het principe van deze website is dat de resultaten opgeslagen en zichtbaar gemaakt worden. Het programma is zo gemaakt dat vooral de tafelsommen geoefend worden die nog niet worden beheerst. Verder wordt er gebruik gemaakt van een uniek beloningssysteem.
Ik kan me voorstellen dat deze manier van leren voor sommige kinderen leuker is dan het maken van rijtjessommen. Handig is in ieder geval dat de score van een leerling wordt bijgehouden en dat een leerling zo zelf kan bijhouden welke tafels hij al heeft gedaan en welke niet. Een goede manier dus om te kijken of een leerling met een tafeldiploma naar huis mag.

Maar er zijn veel meer tafelsommen te vinden op internet, bijvoorbeeld:
We hebben natuurlijk ook Nederlandstalige spellen van ons eigen Freudenthal Instituut, bijvoorbeeld Kikker en Tafelgetallen. Ben je op zoek naar andere rekensommen, is het 'gouwe ouwe' spel Numbercruncher nog altijd een aanrader, vind ik. Een vrij recente versie vind je hier. Maar als je zoekt op het woord 'Numbercruncher' vind je er nog veel meer!

Geen opmerkingen: