dinsdag 30 november 2010

Software voor dyslecten (en voor wie Engels leert)

Screenshot + logo van MyStudyBar/JISCWie dyslectisch is, heeft niet alleen meer moeite met lezen en schrijven op papier, maar ook op de computer. Onlangs ontdekte ik een prachtig middel om dyslecten te helpen: MyStudyBar. MyStudyBar is één van de EduApps die worden uitgegeven door het JISC Regional Support Centre Scotland North & East. De tool biedt veel mogelijkheden voor wie dyslectisch is. Ik vind vooral de tools om lezen en schrijven makkelijker te maken indrukwekkend. Over het algemeen van een verbazende eenvoud, maar ik vermoed dat ze wel erg effectief zijn. MyStudyBar biedt ook hulp voor het plannen van taken (een agenda, een mindmaptool en een tool om sticky notes ('geeltjes')te gebruiken, maar daarvoor zijn volgens mij andere tools handiger en beter.

MyStudyBar geeft op een aantal manieren hulp bij het lezen en schrijven van teksten. Welke dat zijn, en hoe je ze kunt gebruiken, kan je lezen in de handleidingen die op de site van JISC RSC Scotland te vinden zijn. Heel handig: die tutorials zijn vaak in meer vormen te gebruiken: in tekst, maar ook als screencast, wat voor veel dyslecten waarschijnlijk veel handiger is in het gebruik.

Eén van de heel simpele tools is een virtuele lineaal in de vorm van een gekleurd vlak met een opening die je over je tekst heen legt. waardoor je steeds maar een beperkt deel van de te lezen tekst ziet. Hoeveel je ziet kan je zelf bepalen door de grootte van het open vlak groter of kleiner te maken. MyStudyBar is ook voorzien van een loupe om teksten te vergroten en je kunt je tekst voor laten lezen. Omdat het een Engelstalige tool is, is die functie alleen zinvol bij Engelstalige teksten.

Als je Engelstalige teksten wilt schrijven, helpt MyStudyBar met een woordenboek en een typ-hulp die tijdens het typen vraagt welk woord je wilt gebruiken, vergelijkbaar met de T9-functie op mobiele telefoons. Je kunt ook Balabolka gebruiken: een tool met heel veel mogelijkheden. Zo kan je met Balabolka de teksten terwijl je die intypt uit laten spreken of ze als je klaar bent overzetten naar een geluidsbestand (bijv. mp3), Balabolka helpt je om de spelling te controleren en om een tekst in te delen in kleinere stukken door er bookmarks in te zetten.

MyStudyBar lijkt me een tool die niet mag ontbreken op de desktop van iemand die dyslectisch is, maar het lijkt me ook erg handig voor gebruik in de Engelse les en voor wie moeite heeft met het lezen van Engelstalige teksten.

Heb je ervaring met MyStudyBar, dan hoor ik het graag! En ik hoop dat er iemand is die de tool kan vertalen naar het Nederlands. Want deze tool vind ik eigenlijk te mooi om onvertaald te laten!

2 opmerkingen:

Rudolf Mulder zei

Beste Margreet van den Berg,

Als nieuwe dyslexie-software verscheen recent L2S. Kijk eens op www.L2S.nl voor informatie over dit pakket. (En het pakket is niet alleen voor dyslecten!)

Vriedelijke groet,
Rudolf Mulder

m2cm zei

@Rudolf,
ook een mooi pakket, maar minder uitgebreid dan MyStudyBar, en je moet ervoor betalen. Het is wel Nederlandstalig: dat is natuurlijk een voordeel voor als je Nederlandse teksten gebruikt.