woensdag 1 december 2010

Zelf lessen maken met ICT

afbeelding van een woordenwolk over ict in de lesEr komen steeds meer tips over hoe je ICT kunt gebruiken in de les. Er is heel veel materiaal voor docenten en leerkrachten die ICT willen gebruiken. Kijk maar eens in Wikiwijs: bij professionalisering voor het VO, en bij professionalisering voor het PO. Of kijk op Share Teacher Education Resources (TEC): ook daar is heel veel te vinden. Op de site van Leraar 24 staan op dit moment 66 video's uit de praktijk over het gebruik van ICT in het onderwijs. En laten we Klascement niet vergeten: de site van onze zuiderburen, waar - na het maken van een (gratis) account - erg veel lesmateriaal te vinden is.

Maar er zijn ook kleinschaliger initiatieven, en die zijn zeker ook de moeite waard. Ik noem er een paar:
  • 23 OVC Dingen: 23 lessen over tools die je kunt gebruiken in je les: om je les interactiever te maken, om leerlingen te stimuleren een actieve bijdrage te leveren of om zelf tijd te besparen,
  • Op de site Walhak vind je héél veel handleidingen voor het gebruik van allerlei ict-gereedschappen: van een cursus over de ELO Moodle tot een serie lessen over de verschillende Google tools (o.a. Google Docs en Google sites) en nog veel meer,
  • De cursus Leren met ICT, van Serge de Beer, met tips voor docenten die ict willen inzetten in de les, zowel met heel eenvoudig te gebruiken ict-gereedschappen als met wat meer gecompliceerde tools,
  • Zelf lessen maken met ICT, een nieuw initiatief van Station to Station. Hier vind je lesbrieven voor lessen waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT met daarbij - heel handig - een handleiding voor de leerlingen hoe ze de betreffende tool moeten gebruiken. De lessen zijn bestemd voor het basisonderwijs, maar ook prima te gebruiken in het voortgezet onderwijs.
  • Medialessen.nl: een site met heel veel lessen voor het basisonderwijs, waarbij leerlingen gebruik maken van media.
Een deel van dit materiaal is ontsloten via Wikiwijs, maar het loont de moeite om deze sites in zijn geheel te bekijken.Veel van het materiaal is gratis te gebruiken. Wil je er ondersteuning bij hebben, dan kan je in de meeste gevallen terecht bij de organisaties die de cursussen hebben gemaakt.

Ben je op zoek naar meer materiaal over het gebruik van ICT in het onderwijs en kan je het niet vinden? Laat een berichtje achter wat je zoekt, dan help ik je daarbij.

Afbeelding van ergonomic, gepubliceerd onder CC-by.

3 opmerkingen:

ICT en onderwijs - ELCS zei

Handige links! Bedankt.
Ik mis Prezi, een leuke presentatietool om bijvoorbeeld de verbanden tussen begrippen goed duidelijk te maken.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@ICT en Onderwijs - ELCS,
Ik betwijfel of Prezi nu zo veel beter is dan PPT. Ik denk dat het vooral de manier is waarop je die tools gebruikt; niet de tool zelf.
Ben je op zoek naar leermaterialen voor docenten over Prezi? Die zijn er genoeg. Bijv. hier (Engelstalig), hier en hier.

Nathalie van den Eerenbeemt zei

wat een mooi overzicht . bedankt!