dinsdag 7 december 2010

DeweyDigger

screenshot DeweyDiggerIn bibliotheken worden informatieve boeken opgeruimd op onderwerp. Daarvoor zijn verschillende systemen. In de openbare bibliotheek in Nederland wordt meestal gebruik gemaakt van SISO: Schema voor de Indeling van de Systematische catalogus in Openbare bibliotheken. Ik heb zelf tijdens mijn opleiding daarmee gewerkt maar ook met UDC (Universeel Decimaal Classificatiesysteem): een soort uitgebreide versie van SISO. Maar bijna alle systemen werken volgens hetzelfde principe: alle onderwerpen worden ingedeeld in een tiental hoofdgroepen, die op hun beurt weer onderverdeeld worden in subgroepen enz. Het is handig als je een beetje overweg kunt met dit soort indelingssystemen: het kan je veel tijd besparen bij het zoeken naar literatuur.

Om ervaring op te doen met zo'n indelingssysteem hoef je niet naar de bibliotheek. Je kunt je leerlingen op het web eens laten spelen met Dewey Digger, een tool om te leren werken met de Dewey Decimal Classification (DDC). De DDC is een indelingssysteem dat veel in de VS gebruikt wordt. Ons SISO-systeem is sterk verwant met de DDC: de indeling in hoofdgroepen is grotendeels gelijk. Op de homepage van DeweyDigger zie je de hoofdgroepen. Bovenaan de homepage zie je de hoofdgroepen staan, en midden op de pagina zie je per hoofdgroep een foto die past bij dat onderwerp.

Klik je op de hoofdgroepen bovenaan de pagina, dan krijg je een overzicht van de subgroepen. Klik je één van die subgroepen aan, dan krijg je een overzicht van trefwoorden in de subgroep.
Wanneer je klikt op zo'n foto (ze worden voortdurend gewisseld), dan krijg je een overzicht van de trefwoorden die passen bij die foto.

Die trefwoorden zijn aanklikbaar. Als je dat doet kom je in een nieuw scherm met daarin verschillende zoekmachines. Je kunt dan kiezen met welke zoekmachine je wilt zoeken naar dat onderwerp. Van dat overzicht word ik erg blij omdat er ook een behoorlijk aantal zoekmachines in staan waarmee je kunt zoeken naar wetenschappelijke bronnen. En misschien vind ik dat wel het grootste pluspunt van DeweyDigger: het helpt je om je zoektocht te verdiepen, door niet alleen gebruik te maken van de standaard zoekmachine(s), maar ook eens te kijken wat andere zoekmachines te bieden hebben. Zeker voor leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo een bruikbare tool.

Geen opmerkingen: