Om in de sfeer te komen en om na te denken over wat het kerstfeest is, hoe het is ontstaan en wat het voor de leerlingen betekent, kun je ze kaarten laten maken. Bijvoorbeeld door ze foto's te laten maken en die te bewerken. Daarmee denken leerlingen niet alleen na over het kerstfeest: ze leren ook iets over beeldtaal (bijv. waarom er een duif staat op heel veel kerstkaarten), en over hoe je foto's kunt manipuleren zodat ze passen bij het verhaal dat je wilt vertellen (bijv. door de mensen en/of dieren van een kerstmannenmuts te voorzien, door kerstklokken in de foto te plakken, door sneeuwvlokjes in je foto te tekenen enz.).
Er zijn een heleboel programma's waarmee je foto's kunt bewerken, van heel simpel tot heel uitgebreid en van online tot offline. Hieronder een paar gratis programma's waarmee je foto's kunt bewerken.
- Picasa is een offline programma. Je moet het downloaden en installeren op je eigen p.c. om het te gebruiken. Je kunt de foto's online delen via Picasaweb, maar je kunt er ook voor kiezen om ze alleen op je eigen p.c. te bewaren. Machiel Karels heeft een handleiding gemaakt bij dit programma.
- FotoFlexer is een online programma. Met dit programma kan je heel makkelijk extraatjes aan je foto toevoegen, zoals sneeuwvlokken of een warme wintermuts. Als je hulp nodig hebt bij het leren werken met Fotoflexer, kan je het beste even kijken op YouTube: daar vind je volop filmpjes met tips.
- GIMP is een open source fotobewerkingsprogramma waarmee je zo'n beetje alles kan doen wat je wilt. Het is wel een programma voor wie al wat verder gevorderd is: het kost veel tijd om het programma onder de knie te krijgen. Bij het programma is een half Engels-/half Nederlandstalige handleiding; je kunt ook gebruik maken deze Nederlandse handleiding (inloggen als 'gast'), Vlaamse handleiding of van de grote hoeveelheid YouTubefilmpjes.
- Gimphoto is gebaseerd op GIMP, maar is iets eenvoudiger in gebruik. De basis van het gebruik van deze tool kan je leren met dit YouTube-filmpje.
- Veel eenvoudiger is het programma IrfanView. Ook dit programma moet je downloaden om ermee aan de slag te gaan. Als je iets op je foto's wilt tekenen, dan kun je het programma IrfanPaint als plug-in toevoegen aan IrfanView. Een uitgebreide handleiding voor het werken met IrfanView vind je op de site Solveg; een screencast is hier te vinden.
- Een andere redelijk eenvoudige tool is Picnik. Als je foto's hebt geüpload naar Flickr kan je ze daar met Picnik bewerken, maar je kunt de tool ook daarbuiten gebruiken. Op het forum van Helpmij vind je een korte uitleg over het gebruik van Picnik. (inloggen als 'gast').
Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan dit overzicht van fototools in de Gotoweb2.0-wiki. Daar zijn er nog veel meer te vinden!
Afbeelding van My Buffo, gepubliceerd onder CC-by-sa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten