donderdag 13 januari 2011

Internationalisering eist zijn tol

Door: Martijn van den Berg
Het artikel in bovenstaande link viel mij op in een vluchtige blik in de volkskrant. Dit artikel gaat erover dat Stenden misschien te veel geld zou hebben verspild bij het openen van buitenlandse vestigingen. Stenden heeft een aantal buitenlandse vestigingen in onder andere Zuid-Afrika, Quatar en Bali. Voor de studenten aan Stenden geven deze scholen de mogelijkheid om een module in een van deze landen te lopen en andersom. Daarnaast geeft Stenden studenten de mogelijkheid om het laatste jaar hun stage in het buitenland te geven. De communicatie bij het internationaliseren kost veel geld. Is dit wel nodig?

Horeca wordt veel geassocieerd met internationalisatie. Stenden is hier niet de enige in. Dit niet ten onrechte overigens, want in de horeca werken, betekent dus vaak veel met gasten werken uit andere landen. Het lijkt me dus redelijk logisch dat studenten, en vooral managers, op z'n minst hun talen moeten kennen, maar kan dit niet gewoon door een aantal taal- en cultuurlessen en daarnaast wat interactie met de buitenlanders die op school komen?

Internationalisering kost veel geld. Zo kost het opzetten van een school in het buitenland veel geld. Niet alleen de éénmalige investering van het opbouwen, maar ook het contact onderhouden met deze scholen. Stageprocedures kosten hierin ook veel geld. Stenden kent meer dan 30 stagelanden, en naar iedere streek zal eens in de zoveel tijd een stagebegeleider heen, om te kijken hoe het gaat en voor eventuele begeleiding.

Er is geen betere manier om een taal en cultuur te leren dan in het land zelf te zijn, wordt vaak gezegd. En terecht. Je zult je toch in een vreemd land moeten redden, en de enige manier om dit te doen is door jezelf aan te passen aan andermans cultuur en gebruiken. Daarnaast zie je dat mensen die een tijd in het buitenland hebben gewoond vaak veel volwassener zijn als ze terug komen. Dit zie ik absoluut in het rijtje met vaardigheden van een manager passen.

Dat Stenden te veel geld uitgeeft aan dit soort dingen is absoluut mogelijk, en als dit verminderd kan worden zonder dat het huidige programma in gevaar komt, zal dit absoluut moeten gebeuren. Maar als je kijkt naar de positieve kant; alle dingen die Stenden doet om het een leuke en leerzame school te maken, kan je wat mij betreft absoluut concluderen dat Stenden uiteindelijk een goede pluim verdient.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hmm...je bent nog jong en opgegroeid in een tijd van 'gratis' geld. Het zijn excessen die je hier nu goed praat.

http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/heertje/2011/articles/0110_2250_heertje_voordelen_van_bezuinigingen.xml

Martijn van den Berg zei

Ik ben aardig op de hoogte wat er binnen Stenden gebeurd is.

Ik wil hier geen oordelen over vellen, dat doen anderen wel. Mij gaat het er vooral om dat ik goed onderwijs krijg, en ondanks dat het aan de top misschien niet geweldig is gegaan in het verleden, zijn er daaronder nog steeds mensen die ongelofelijk hun best doen om mij goed onderwijs te bezorgen. Dat is het deel dat mensen in de kranten niet kunnen lezen, en oordelen naar aanleiding van een stuk in de krant lijkt mij niet erg eerlijk.