dinsdag 5 april 2011

Boekverslag of boektrailer?

afbeelding van een stapel boeken met daarnaast een vrouwToen ik op de middelbare school heb ik van talloze boeken samenvattingen gemaakt. Niet echt een activiteit waar ik dol op was en ik vond het ook nogal zinloos: er waren immers al prachtige samenvattingen te vinden in de Prisma uittrekselboeken die in de bibliotheek te vinden waren en ik had niet het gevoel dat er iemand zat te wachten op de samenvattingen die ik maakte. Ook de docent niet overigens: die had zijn handen al vol aan het nakijken van de schriftelijke overhoringen en repetities, de opstellen en de werkstukken.

Toch snap ik wel dat het maken van een samenvatting zinvol is: je leert de belangrijkste elementen in een verhaal te herkennen en te verwoorden, en door een samenvatting te maken blijft het verhaal beter in je geheugen hangen.

Maar volgens mij kan je die doelen ook bereiken op een andere manier, namelijk door het maken van een boektrailer. Een boektrailer heeft, net als een filmtrailer, tot doel om reclame te maken. In een filmtrailer maak je reclame voor de film; in een boektrailer uiteraard voor een boek. In een boektrailer laat je zien wat je kunt verwachten als je het boek gaat lezen: spanning en avontuur, romantiek of psychologie, geschiedenis of toekomst enz. Je licht een klein tipje van de sluier op door fragmenten van de belangrijkste stukken uit het boek te laten zien, zonder het einde prijs te geven.

Je kunt boektrailers op verschillende manieren vorm geven. Je kunt bijvoorbeeld de schrijver zelf over zijn/haar boek laten vertellen of losse beelden uit of op het boek laten zien. Of je kunt beelden laten zien die passen bij het boek, zoals in deze trailer bij het boek Vederlicht.

Het voordeel van leerlingen een trailer laten maken is dat je de trailers kunt gebruiken om andere leerlingen te helpen bij het zoeken van een boek dat bij hen past door alle trailers te verzamelen in een boektrailerbibliotheek. Voor de leerling is het natuurlijk fijn om te weten dat het product waar hij tijd en energie in heeft gestoken ook feitelijk gebruikt wordt. Door leerlingen een boektrailer te laten maken verdiepen ze zich niet alleen in de inhoud van het boek, maar leren ze ook over hoe je met video een boodschap kunt overbrengen. En dat inzicht is in deze tijd waarin we met beelden overspoeld worden, hoogst noodzakelijk! Een ander voordeel van het laten maken van boektrailers is dat ook de leerlingen bod die meer visueel zijn ingesteld aan bod komen.

Hoe je een boektrailer kunt maken kan je o.a. lezen in deze handleiding waarin wordt gebruik wordt gemaakt van Photostory van Microsoft. Je kunt ook gebruik maken van de online tool Stupeflix, waarmee je gratis van foto's (en eventueel video) een filmpje van max. 1 minuut kunt maken en op YouTube kunt zetten. Lees meer over boektrailers in de (Engelstalige) Wikipedia en bekijk eens deze boektrailer over het boek Huckleberry Finn of deze over Lord of the Flies.

Laat je het me weten via het commentaarveld van deze blog als je je leerlingen een boektrailer laat maken?

Afbeelding van margolove, gepubliceerd onder CC-by-nc-sa.

2 opmerkingen:

Saskia Dellevoet zei

Wat een prachtig voorbeeld en goed idee! Ik heb ook een dergelijke workshop voor het primiair onderwijs gemaakt: zie http://photopeach.com/album/139w633
Natuurlijk van andere kwaliteit maar daar kan een creatieveling wel mee uit de voeten!

m2cm zei

@Saskia,

Prachtig! Heel erg leuk en een prachtig voorbeeld hoe je met kinderen bezig kunt zijn met boeken. Dank voor je reactie; ik zal er zeker nog eens naar verwijzen als mensen me vragen hoe je boeken bij kinderen kunt brengen.