dinsdag 1 november 2011

Mindmappen met Spiderscribe

Omdat mindmaps toch wel erg handig zijn, vandaag weer eens een tool waarmee je die kan maken: Spiderscribe. Het aardige van Spiderscribe is dat je in de mindmaps die je hiermee maakt niet alleen teksten en plaatjes kan verwerken, maar ook bestanden. Die functionaliteit zit weliswaar ook in andere mindmaptools voor op het web, maar vaak heb je daarvoor dan een betaald account nodig, zoals bijv. bij Mindmeister, de tool waar ik meestal mindmaps mee maak.

Een paar andere extra's die Spiderscribe biedt, zijn de mogelijkheid om een kaartje toe te voegen en de mogelijkheid om een kalender aan de mindmap te hangen waar je een aantekening op kan schrijven.

Wat zijn verder de mogelijkheden van Spiderscribe?
  1. Als je in een blokje van je mindmap een URL opneemt, dan wordt die vanzelf aanklikbaar,
  2. Je kunt elk element in de mindmap verbinden met net zoveel andere elementen als je wilt,
  3. Spiderscribe kan je gebruiken in je eentje, maar je kan ook anderen uitnodigen om een bijdrage te leveren aan je mindmap. Daarbij heb je dan de keuze om de mindmap openbaar te maken voor iedereen, alleen voor degenen die je een uitnodiging stuurt of voor iedereen met de link.
  4. Je kunt de mindmap niet embedden in een site of blog. Wel kan je hem exporteren als jpg- of als png-bestand.
Wil je zien hoe een Spiderscribe mindmap eruit ziet? Bekijk dan het testexemplaar dat ik heb gemaakt of de demo-mindmap gemaakt door de mensen van Spiderscribe zelf.

Mocht je een handleiding nodig hebben: Teachertrainingsvideo heeft er een gemaakt.

Wil je weten welke andere mindmappingtools er zijn? Jane Hart heeft een overzicht gemaakt van mindmappingtools waar je gezamenlijk aan een mindmap kan werken en een overzicht van mindmappingtools waaraan je individueel werkt.

Mijn persoonlijke favorieten zijn - naast Spiderscribe - Bubbl.us (omdat die zo ongelooflijk simpel is) en Mindmeister (omdat je daarin mindmaps kan importeren vanuit het programma Mindjet MindManager dat ik op mijn p.c. heb geïnstalleerd voor offline gebruik). Maar Spiderscribe vind ik zeker de moeite waard om aan mijn lijstje van favorieten toe te voegen omdat die me weer andere mogelijkheden biedt.

3 opmerkingen:

Koen Dewitte zei

Beste Margreet

Op 12 september laatstleden heb ik een kort blogbericht gewijd aan SpiderScribe. Daarnaast heb ik er ook een uitgebreide screencast bij gemaakt. Je vind beide hier: http://onderwijstools.wordpress.com/2011/09/12/spiderscribe-als-tool-voor-aardrijkskunde-opdracht

Herman van Schie zei

Beste Margreet,

Om mijn weblog http://ICT-idee. blogspot.com staat bij bericht 59 sinds enige weken een stap-voor-stap handleiding/lesbrief over de werking en mogelijkheden van Spiderscribe.
Handig, bespaart zoekwerk en dus tijd.

Vr. Gr. Herman van Schie

m2cm zei

@Koen en @Herman,

Dank voor jullie aanvullingen. Makkelijk dat nu zoveel informatie over Spiderscribe bij elkaar staat op één plek. Dan kan ieder kiezen wat het beste past bij de vraag die hij heeft.