dinsdag 10 april 2012

Lentelessen en nog veel meer

Ook al liet het weer met de paasdagen te wensen over: de lente dringt toch langzaam maar zeker door in Nederland. Bloemen die in de knop komen, dieren die een maatje zoeken, kikkers die kwaken, de eerste vlinders die gesignaleerd worden, vogels die een nest gaan bouwen : ook voor wie niet dagelijks dromend door de natuur loopt is de lente onontkoombaar.

Op de site Piekie, gemaakt door Lieke Gijzel, een leerkracht die zowel in het regulier als in het speciaal basisonderwijs heeft gewerkt, vond ik een prachtige powerpoint/digibordles over de lente, prachtig materiaal om kinderen voor te bereiden op lezen. Lieke geeft zelf de volgende omschrijving:
Uitbreiding woordenschat. Oefenen met hakken / plakken, visuele discriminatie met auditieve ondersteuning indien gewenst, oefenen van diverse letters. Leuke bevestiging bij goed antwoord. Door de eenvoudige uitleg kunnen veel kinderen dit leerspel zelfstandig doen.

Voor mij was de site Piekie nieuw, dus ik ben hem maar eens gaan verkennen. Op de site vind je prachtig materiaal, gericht op de onderbouw en ingedeeld in thema's en in vakgebieden (spelling en rekenen). Dat onderscheid vind ik niet helemaal helder, want ook bij de thema's vind je materialen die te gebruiken zijn voor rekenen of spelling, dus het is slim om beide onderdelen door te kijken als je op zoek bent naar materiaal voor je les.

In de thema's deelt Lieke de materialen in in:
  1. Powerpoint,
  2. Gezelschapsspellen (varianten van Lotto, Memory, Ganzenbord enz.),
  3. Materialen (woordkaarten, knijpkaarten, leesrupsen, telrupsen enz.),
  4. Werkbladen,
  5. Knutselen,
  6. En verder (alles wat buiten de overige categorieën valt, bijv. liedteksten).

Niet elk thema kent alle onderdelen: het accent ligt op de rubrieken 1 tot en met 4, maar dat biedt genoeg voor heel wat lessen.

Daarnaast vind je op de site digitale prentenboeken (bijv. 'De mooiste vis van de zee', 'Elmer' en 'Kikker in de kou', met daarbij lesmaterialen.

Het materiaal op Piekie kan je gratis downloaden: je hoeft je alleen maar te registeren. Dat is dit mooie materiaal meer dan waard!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vond dit een zeer leuke site, maar nu krijg ik steeds een foutmelding als ik hem wil openen(Welcome to the home of testomgeving.piekie.com To change this page, upload your website into the public_html directory)

Aan wat ligt dat probleem?

Groetjes

m2cm zei

@Anoniem,

Vreemd: als ik op de link Piekie.com in deze post klikt, opent de site bij mij zonder problemen. Mogelijk is de site een tijdje in onderhoud geweest, en is die nu weer gewoon online.
Mocht het inmiddels nog niet lukken om de site te kijken, laat het me dan even weten, dan stuur ik via de contactpagina op de site een berichtje daarover naar Lieke Gijzel, de eigenaar van de site