maandag 2 april 2012

Wiskunde in de praktijk


Onderzoek wijst uit dat leerlingen die wiskunde zien als een waardevol en interessant vak, beter presteren. In de methode wordt daarin vaak voorzien door rekenopgaven aan te kleden met een verhaaltje. Maar ik betwijfel of je met dat soort verhaalsommen ook echt gaat inzien wat de waarde is van wiskunde; waarvoor je het vak nodig hebt.

De site The Futures Channel biedt (Engelstalige) filmpjes over allerlei beroepen waarbij je kennis nodig hebt van wiskunde, natuurkunde, ANW of NLT, oftewel in het Amerikaanse curriculum: Science, Technology, Engineering and Mathematics. Aan sommige van die filmpjes zijn opdrachten gekoppeld die leerlingen kunnen maken. Een groot deel van die films kan je alleen bekijken met een abonnement, maar gelukkig zijn er ook films die je gratis kan bekijken. De volgende films zijn toegankelijk voor iedereen en voorzien van lesmateriaal:

Nog een aantal filmpjes zonder lesmateriaal:

Wie meer wil weten over de geschiedenis van wiskunde en/of op zoek is naar Nederlands ondertitelde films, kan ik de vertaalde BBC-documentaires aanbevelen: The Story of Maths (Wiskunde als fundament van onze beschaving) en The Code & Music of the Primes (Wiskunde als sleutel tot de wereld om ons heen). Deze documentaires (4 video's totaal) zijn al een tijdje tegen verlaagd tarief verkrijgbaar bij De Volkskrant. Zeker geen films voor wie het nut van wiskunde niet begrijpt, maar wel mooie documentaires voor wie juist meer op zoek is naar een breder kader. Voor een voorproefje kan je kijken op YouTube: daar zijn veel fragmenten uit de documentaires te vinden.

Wil je een beetje van allebei: achtergronden van de wiskunde en de praktijk, en dan ook nog in het Nederlands, dan kom je terecht bij mijn favoriet: De Wiskundemeisjes. Helaas verschijnt er nog maar ééns in de 2 weken een artikel, maar in hun archief is nog materiaal genoeg. En je kan beide meisjes volgen op Twitter: Ionica en Jeanine.
Geen opmerkingen: