zaterdag 11 december 2004

Google helpt bij het bepalen van de zoektermen

Gelezen op Voelspriet: Google heeft een nieuwe optie. Terwijl je een zoekterm intypt, vult Google die aan tot woorden waarop eerder gezocht is. Deze versie is in feite hetzelfde als de optie "bedoelde je " (of in het Engels: "Did you mean"). Door te zoeken met deze optie voorkom je typfouten, en je krijgt suggesties voor zoektermen. Typ je bijv. "program" in, dan geeft Google o.a. als opties "program files", "program on international policy attitudes", "program tv", "program management", "program evaluation", enz. In de betaversie krijg je alleen Engelstalige suggesties, en Google zelf geeft aan dat ze nog niet weten of ze deze optie ook zullen uitbreiden naar andere talen. Ik zou er zelf een groot voorstander van zijn: het bepalen van de zoekvraag is niet makkelijk en deze optie is een handig instrument daarvoor. Een prima hulpje bij het maken van een woordspin en het bepalen van je zoekvraag!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben er niet onverdeeld gelukkig mee, om diverse redenen, en zal deze optie dan ook (zover mogelijk...) niet gebruiken. Een beter hulpje bij het maken van een woordspin is een associatieve browser zoals Aquabrowser (kijk bijvoorbeeld op http://zoeken.bibliotheek.nl/ )

groet,
Sybilla

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Hoi Sybilla,

De aquabrowser ken ik wel. Dat is inderdaad een mooi instrument, alhoewel ik denk dat het niet in alle situaties het meest geschikte zoekinstrument is. Maar ik ken maar weinig middelbare scholieren die ermee werken: ze geven (bijna) allemaal de voorkeur aan Google. Daarom vind ik deze toevoeging waardevol, omdat leerlingen nu in ieder geval een aantal zoekopties onder ogen krijgen en zich afvragen wat de beste zoekterm(en) is (zijn) voor hun zoekvraag.

Margreet

Anoniem zei

Ook ik ben niet erg blij met deze nieuwe optie, maar dan om een heel andere reden, het genereert namelijk spam. Zie hier.

Groeten,
Gerard Bierens

p.s. een lastige optie van Blogger.com trouwens, die bijna verplichte registratie, alleen maar om af en toe op een postje te reageren. Is dat uitschakelbaar?

Anoniem zei

Hoi Gerard,

Ik ben het met je eens dat het spam ten gevolge kan hebben. Ik denk alleen niet dat dat zo'n vaart zal lopen, maar de tijd zal het leren.
Als je niet wilt inloggen bij Blogger, kun je ook anoniem posten: gewoon de knop "Or Post Anonymously" aanklikken.

Groetjes,


Margreet