dinsdag 10 mei 2005

Games van Ra.nj: Ecoscope

Ra.nj, een bedrijf dat games ontwikkelt o.a. voor bedrijven, heeft een aantal van de games die ze in het verleden hebben ontwikkeld als download op een aparte site gezet. Ik vind ze allemaal leuk, maar de één is wel beter bruikbaar voor het onderwijs dan de andere. Van de meest bruikbare games zal ik in de komende dagen een korte beschrijving geven.

Ik begin met Ecoscope. Ecoscope is ontwikkeld voor het eiland Schouwen-Duiveland, en kan gespeeld worden door leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs en leerlingen in de basisvorming van het voortgezet onderwijs. In de game ga je het eiland herinrichten. Jij bepaalt als speler hoe het eiland wordt ingericht in de komende jaren: komt er bos, industrie, strand en duinen, moeras, landbouw of een golfbaan? Elke keuze die je maakt heeft gevolgen voor de dieren die op het eiland leven. Als je kiest voor moeras komen er kikkers, en als je kiest voor strand en duinen komen er konijnen. Je moet zorgen dat er een zo divers mogelijke fauna op het eiland komt. Links op het scherm staat een soort teller die loopt van het jaar 2010 tot 2040. Als je de goede keuzes maakt, zullen in 2040 alle dieren op het eiland leven, maar maak je de verkeerde keus, dan sterven diersoorten uit.

Het is een kort spel: het kan in een paar minuten gespeeld worden. Je bestuurt het spel met je toetsenbord: er komt geen muis aan te pas. Met Q, W, E, R en T kies je welk gedeelte van het eiland je wilt gaan bebouwen, met de pijltjestoetsen kies je voor de soort bebouwing. Je kunt leerlingen laten experimenteren wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze maken. Je kunt ze ook informatie laten opzoeken op het web over de verschillende diersoorten (bijv. op de site Dierentuin of in de natuurdatabase van museum Naturalis, of ze laten onderzoeken hoe Schouwen-Duiveland nu is ingericht: is er op de website van het eiland veel te vinden over natuurbeheer?

Geen opmerkingen: