dinsdag 31 mei 2005

Please help me!

viool Antoni StradivariRegelmatig lees ik op de Scholenlijst, een soort nieuwsgroep van ict-geïnteresseerde onderwijsmensen, over inspirerende initiatieven. Zo ook vorige week. Harry Spoelstra, leerkracht/ICT'er op OBS De Dubbelburg, mailde dat hij weer met een please-help-me project was begonnen. Dat is een project dat hij jaarlijks doet, waarbij de klas een mail ontvangt van een kind in nood dat om hulp vraagt. Dit jaar is het Giovanni Stradivari uit Italië die hulp nodig heeft. Hij heeft geld nodig om zijn studiekunstgeschiedenis te betalen. Daarom gaat hij op zoek naar de viool die zijn voorvader, Antoni Stradivari , lang geleden bouwde. Op die viool kan iedereen zomaar prachtig spelen. Antoni Stradivari bouwde hem destijds voor een arme bedelaar die rijk werd door het spelen op deze bijzondere viool. Maar de viool verdween en Giovanni wil hem terugvinden, zodat hij zelf met de viool geld kan verdienen.

Giovanni vraagt de kinderen uit de klas van Harry om hem te helpen bij zijn zoektocht. Iedere dag krijgen ze vragen en opdrachten waarin ze wat leren over het leven van Giovanni in Italië of waarmee ze hem helpen de viool te vinden. Aan het eind van het project gaan de kinderen op Pinocchio-kamp om de ontknoping mee te maken. Natuurlijk wel in stijl: alle kinderen zien er een beetje Italiaans uit (bijv. als Italiaanse legionair of gladiator, of een laken als tunica omgeknoopt) en in hun bagage zitten Italiaanse spullen (bijv. pruimen in gedroogde vorm: zeer geschikt en goed houdbaar en natuurlijk buitengewoon voedzaam, tevens te gebruiken als betaalmiddel, en een flesje water omdat het erg warm kan zijn in Italië).

Ik vind het geweldig leuke projecten waar je van alles aan kunt ophangen: lessen geschiedenis (hoe leefden de voorouders van Giovanni), aardrijkskunde (waar woont Giovanni en wat is daar te vinden), taal (schrijf een brief aan Giovanni), rekenen (hoeveel moet hij gaan verdienen om zijn studie te kunnen betalen) enz. De leerlingen van OBS De Dubbelburg vinden het erg spannend, en zijn vaak behoorlijk teleurgesteld als blijkt dat ze niet echt met Giovanni hebben gemaild. Maar dat willen ze achteraf de leerkracht gelukkig wel vergeven ;-)

Kijk gerust mee met het project Giovanni: het is nu volop aan de gang. En werp dan ook een blik op de afleveringen van voorgaande jaren: Mathilde en Pablo.

Geen opmerkingen: