donderdag 30 juni 2005

Anagram-maanrag

MaanragIn de Nieuwsbrief OSS in het onderwijs vond ik een aardig anagram-spel: Anagramarama. Bij dit spel krijg je een aantal letters, waarmee je zoveel mogelijk woorden moet maken. Het spel is gemaakt met een Engelse woordenlijst, maar omdat het open source is kun je die lijst zelf aanpassen, zodat je het spel ook kunt gebruiken voor de Nederlandse, Duitse of Franse les. Spelen met Anagramarama is een leuke manier om leerlingen aan de slag te laten gaan met woordkennis.

AnagramaramaAls je het programma wilt gebruiken voor Nederlands, dan kun je zelf een woordenlijst toevoegen. Voor het vinden van de woorden die je kunt maken met bepaalde lettercombinaties kun je gebruik maken van het programma Maanrag dat je gratis kunt downloaden vanaf het net. Je voert in dat programma een woord in, en krijgt vervolgens alle mogelijke woordcombinaties terug. Met het woord weblog kon Maanrag 20 andere woorden maken.

Met de combinatie van deze programma's kun je in ieder geval heel wat leerlingen op een zinvolle manier aan de slag houden, ook als het eigenlijk te warm is om les te geven!

Geen opmerkingen: