vrijdag 3 juni 2005

Nederland Breedbandland-videoreportage - de leraar aan het woord

De docent die het team van het Montessori College begeleidt (maar liefst 6 leerlingen en 2 docenten), Fred Nagels:

We hebben meegedaan met Xposure, de filmwedstrijd van SURFnet/Kennisnet. Het was hartstikke leuk, en de manier waarop het begeleid is door de studenten van de Hogeschool Utrecht was heel bijzonder. Ze kwamen bij ons op school les geven in camera voeren, monteren, acteren enz. Ze kwamen met heel veel, heel enthousiaste mensen: dat werkte aanstekelijk, niet alleen bij mij maar ook bij de leerlingen. De communicatiemogelijkheden, via de websites, het forum, werd door een paar van onze leerlingen vrijwel dagelijks bestookt met vragen en opmerkingen. De leerlingen leerden er vooral van in scènes te denken. Dat is heel bijzonder: je denkt meestal zoals je denkt in een opstel: nu moest de tekst a.h.w. 'plat' gelegd worden. Vaak kwam er een opmerking 'dat kan je toch niet filmen'. Dat kon dan natuurlijk wel, maar daar moesten ze dan eerst over nadenken.

Verder leerden de leerlingen samenwerken, plannen, organiseren Dat ging eigenlijk vanzelf: een filmpje maak je immers niet in je eentje. Het kleinste groepje was 3 man; het grootste 7. Langzaam aan kwamen er specialisten: dat ontstond gewoon, zonder dat er afspraken gemaakt werden.

Wij hebben op de locatie van onze school (voor klas 3 VMBO-t t.m. 6 VWO) heel veel p.c.'s waar je op kunt monteren. Daarnaast hebben we lesuren van 70 minuten en we hebben een keuzewerktijd van 50 minuten iedere dag. Die tijd konden ze gebruiken als ze meededen. In de keuzewerktijd moeten ze met een vak bezig zijn; over het algemeen mogen ze zelf kiezen wat ze doen. Het gaat niet om het eindresultaat, maar het gaat erom dat ze bezig zijn. Ze weten zelf precies wat ze moeilijk vinden en waar de achterstanden zitten. We zijn een Montessorischool dus ze zijn gewend te reflecteren op de eigen situatie. En dat gaat eigenlijk altijd goed. Het meedoen aan Xposure kan daar prima voor gebruikt worden. Daarnaast hebben de leerlingen begeleidingsuren: die kunnen ze gedeeltelijk zelf invullen. Ook die werden wel gebruikt voor Xposure.
Slotconclusie meedoen aan zo'n wedstrijd is meer dan de moeite waard en dat vinden de leerlingen ook. Een paar leerlingen zijn nu al weer bezig voor begin volgend schooljaar!

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag Margreet. Ziet er goed uit deze postings. Leuk dat je deze service aanbiedt. Ik heb er een posting besteed en wou je dat zo even laten weten, want ik zie geen trackback: http://hmestrum.blogs.com/my_weblog/2005/06/livelog_van_de_.html