donderdag 2 juni 2005

Spelletjes op de NEMO-site

Op de NEMO-site zijn ook een aantal spelletjes te spelen. Het woord spelletjes is misschien niet helemaal juist: het zijn eigenlijk experimenten die je kunt doen. Maar ze zijn wel erg leuk, dus bij deze een korte beschrijving ervan.

kettingreactiespelHet eerste experiment is het Kettingreactiespel. De bedoeling is dat je een aantal losse elementen aan elkaar koppelt. Elk element bevat energie die om te zetten is in beweging. Door verschillende vormen van energie aan elkaar te koppelen, kun je een kettingreactie maken. Wat je hebt gebouwd kun je vervolgens testen. Als je het goed hebt gedaan, gaat de reactie de hele ketting die je hebt gebouwd door, tot aan het einde van de ketting. Het resultaat kun je opsturen aan wie je wilt. Die krijgt dan een mailtje met daarin de link naar je bouwsel. Leuk om in de klas ook een kettingreactie te bouwen, bijv. met dominosteentjes of met materialen die in de klas of het gymlokaal te vinden zijn.

In het e-lab kun je vier experimenten doen: Kleurkiezer, Spiegelschrift, Reactiemeter en Kip met Bril.

KleurkiezerIn de Kleurkiezer zie je twee gekleurde cirkels in twee verschillend gekleurde vlakken. Het is jouw taak om de kleuren gelijk te maken. Dat doe je door het handje onder de cirkels naar links of naar rechts te schuiven. Als je denkt dat de kleuren gelijk zijn, klik je op het oog om de kleuren met elkaar te vergelijken. Niet makkelijk, omdat de achtergrond de kleur lijkt te veranderen!

SpiegelschriftSpiegelschrift is een experiment om na te gaan in hoeverre je je handen kunt sturen met je ogen en je verstand. Je krijgt een tekening te zien (bijv. een bol of een huisje) en je cursor verandert in een potlood. Het is de bedoeling dat je met je muis de pen de lijnen van de afbeelding volgt. Dat lijkt makkelijk, maar let op: het potlood tekent in spiegelbeeld: links wordt rechts of boven wordt beneden, of allebei.

ReactiemeterBij de Reactiemeter kun je testen hoe snel je reageert als je een plaatje ziet, een geluid hoort of tegelijkertijd een geluid hoort en een plaatje ziet.






Kip met brilKip met bril leert je hoe je je geheugen kunt helpen om dingen te onthouden. Je krijgt eerst 10 combinaties van woorden te zien, bijv. kip-bril. Nadat je 10 woordcombinaties hebt gezien, moet je bij elk eerste woord, het tweede woord invullen. Dat valt behoorlijk tegen omdat de woorden die je te zien krijgt geen enkel verband met elkaar hebben. Gelukkig krijg je daarna een tip hoe je je resultaat kunt verbeteren. Een goede tip: bij mij leverde het een verbetering op van 100%!

Geen opmerkingen: