vrijdag 16 september 2005

Sudoku: een 'slimme' puzzel

SudokuHet maken van Sudoku's is in Japan een grote rage, en ook in Nederland zie je steeds meer mensen de blokjes van deze puzzels invullen. Sudoku?? Een sudoku is een invulpuzzel. Je krijgt een soort tabel met daarin 9 blokken van elk 9 'cellen'. In elke rij en elke kolom moeten uiteindelijk de cijfers 1 tot en met 9 komen te staan. Maar ook in elk blok afzonderlijk moeten die cijfers ingevuld worden. In de Sudoku zijn een aantal cellen al ingevuld; de speler moet de rest van de cellen invullen. Sommige Sudoku's zijn makkelijk in te vullen, maar er zijn er ook die mijn hersencellen ernstig doen kraken!

Maar het feit dat je soms zelf slim moet zijn om een Sudoku in te kunnen vullen, maakt de Sudoku nog niet tot een slim spel. Hooguit kan ik dan spreken over slimme sprekers. Toch heb ik heel bewust die titel boven deze post gezet. Het slimme van de Sudoku vind ik dat je volgens hetzelfde principe ook andere puzzels kunt maken. Je kunt in plaats van cijfers bijvoorbeeld kleuren gebruiken, zodat ook kinderen die nog niet kunnen lezen Sudoku's kunnen maken. Voor hen kun je natuurlijk ook in plaats van 9 blokken met elk 9 cellen, ook 4 blokken nemen met elk 4 cellen. En voor wie meer houdt van letters dan van cijfers kun je ook letters invullen. Dan worden het ook wel Wordoku's genoemd.

Op het web zijn heel veel Sudoku's te vinden: Sudoku's en Wordoku's voor volwassenen en kinderen, er is een weblog over Sudoku's, en er zijn dagelijkse Sudoku's, oa. van de puzzeltijdschriften First impressions, Puzzelland. Denksport heeft een apart sudoku-tijdschrift: Tazuku. Op de site van Tazuku vind je, naast een dagelijkse Sudoku, ook informatie over de geschiedenis en tips en trucs om Sudoku's op te lossen. Sudoku's kun je ook online spelen. En natuurlijk zijn er de nodige startpagina's over Sudoku's: Sudoku.jouwpagina, Sudoku.pagina en Sudokuweb. Veel plezier!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Aardige tips in deze post, Margreet! Rest nog te zeggen dat sudoku's ontzettend verslavend zijn... ;)

Anoniem zei

Ook leuk: sudokus oplossen en mooie prijzen winnen op Sudoku Prijspuzzel