woensdag 5 oktober 2005

Podcast over luisterboeken

Gesproken boeken zijn in: eindelijk lijken ze door te breken. Al jaren kennen we het 'gesproken boek', maar sinds kort breken deze boeken echt door, nu onder de naam 'luisterboeken'. Ik denk dat het te maken heeft met de komst van de mp-3 speler, maar dat weet ik niet zeker.

In boekhandels zijn al veel luisterboeken te vinden. Ik ben zelf een echte lettervreter, maar ik denk dat luisterboeken een prima manier zijn om mensen die minder van letters houden toch teksten te laten 'lezen'. Lekker makkelijk: een cd in je cd-speler (of het boek op je mp-3 speler zetten) en je laten voorlezen. Het lezen van literatuur wordt daarmee voor veel jongeren een stuk aantrekkelijker. Maar er zijn niet alleen romans te beluisteren, er zijn ook hoorspelen, poëzie en zelfs hoorcollege's in de vorm van luisterboeken, getuige de catalogus van Plantage Boekhandels.

Om de luisterboeken extra onder de aandacht te brengen, is Plantage Boekhandels nu ook begonnen met een podcast over luisterboeken. Elke maand een column van Dolf Jansen, een interview met een auteur, en een aantal fragmenten uit luisterboeken. Een prima initiatief, want op die manier kun je kleine hapjes proeven voordat je besluit een heel boek te gaan eten. En de manier waarop dat gedaan wordt sluit m.i. helemaal aan op het fenomeen van luisterboeken en op de manier waarop jongeren met media omgaan.

Overigens: als je je luisterboek uit hebt, kun je het in de kast zetten, maar je kunt het ook inruilen tegen een ander (2e hands) luisterboek. Zo 'lees' je nog eens wat!

Geen opmerkingen: