donderdag 6 oktober 2005

Zoek het eens op

In Nederland kennen we Netwijs en Meester Sipke: verzamelingen van sites voor leerlingen van basisscholen. Prima startpunten voor het maken van werkstukken of het zoeken van informatie. Gisteren kwam ik terecht op een Belgische editie hiervan: Zoek het eens op, gemaakt door Jos Stroobants. Die site kende ik nog niet, en ik vind hem zeker de moeite waard om hier te vermelden. Anders dan bij Netwijs en Meester Sipke vind je hier geen links naar externe websites, maar korte informatie over onderwerpen, met daarbij (meestal) verwijzingen naar externe sites.

Zoek het eens op is onderverdeeld in 4 'hoofdstukken':

  1. als je op zoek bent naar informatie over een onderwerp kun je op de homepage zoeken op trefwoord door de eerste letter van dat trefwoord aan te klikken. Je krijgt dan een overzicht van trefwoorden die met die letter te beginnen.
  2. een tweede zoekmogelijkheid bieden de thema's. Daar zijn de onderwerpen gegroepeerd binnen 4 thema's: natuur, tijd, ruimte en dieren.
  3. Op de site zijn ook nog een aantal video's te downloaden van Teleac/NOT.
  4. Leerlingen van basisscholen zijn zelf verantwoordelijk voor het 4e deel van de site: spreekbeurten. Leerlingen die een spreekbeurt op papier hebben staan, mogen die opsturen naar Jos Stroobants die het vervolgens online zet.

Jammer is dat de informatieve stukjes niet via de site zelf te doorzoeken zijn, zodat je alleen kunt zoeken op de door Jos Stroobants toegekende trefwoorden. Het zou handig zijn als hij op de site de mogelijkheid bood om te zoeken op alle woorden in de teksten. Wie overweg kan met zoekmachines weet dat je daarvoor (meestal) de opdracht site:url-van-de-te-doorzoeken-site kunt geven, maar met die opdracht zijn maar weinig leerlingen (en misschien ook leerkrachten) van basisscholen bekend. Daarom voor hen de tip: wil je weten of op de site Zoek het eens op een bepaald woord voorkomt, geef dan in een zoekmachine (bijv. Google) de opdracht site:url-van-de-te-doorzoeken-site, gevolgd door het woord waar je op wilt zoeken. Dus als je wilt zoeken op indianen wordt de opdracht site:users.skynet.be/zoekheteensop indianen. Je vindt dan alle teksten op de site Zoek het eens op waar het woord indianen in voorkomt.

Maar ook zonder is de site overigens absoluut de moeite waard!

1 opmerking:

Anoniem zei

Just go to Your inbox and Look for your Newsletter publication from the 3 Marketeers Club!