dinsdag 22 november 2005

100 dollar laptop

100-dollar-laptopOp verschillende plekken las ik erover: een laptop die ontwikkeld is door het MIT, en die maar 100 dollar gaat kosten. Speciaal ontwikkeld voor kinderen in ontwikkelingslanden. Het apparaat heeft een 500MHz processor, netwerkfunctionaliteit en vier USB-poorten. Aan de zijkant zit een opwindslinger waardoor de laptop 'opgeladen' kan worden zodat die ook gebruikt kan worden op plaatsen waar geen elektriciteit beschikbaar is. Voor het besturingssysteem voor de laptop is gekozen voor Open Source software, zodat hiervoor geen extra kosten gemaakt hoeven te worden.

Ik vind het een prima initiatief en ik ben blij dat het eerste werkende exemplaar nu gemaakt is. En bovendien prima dat er gekozen is voor Open Source software. Dat is niet alleen gunstig voor de landen waar de laptop verspreid moet gaan worden, maar het zou ook nog wel eens een positieve impuls kunnen geven aan het gebruik van Open Source software in het onderwijs bij ons. Wij zijn over het algemeen nog wat huiverig om dat te gaan gebruiken, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer wat meer ervaring opgedaan zou worden met OS binnen het onderwijs, er meer gebruikers van OS zullen komen. En hoe meer gebruikers van OS er zijn, des te beter zullen de producten ontwikkeld worden! Uiteindelijk dus een initiatief waar we vermoedelijk allemaal beter van zullen worden.

N.B. Binnenkort zal het project OSS in het Onderwijs weer komen met een infopakket (boekje + cd-rom) over open standaarden in het onderwijs. Je kunt je er nu al op intekenen!

Geen opmerkingen: