maandag 21 november 2005

Winnaars ThinkQuest Student en Docent bekend

hoofdprijs ThinkQuest Student en Docent 2005Afgelopen vrijdag was de grote finale van de wedstrijd ThinkQuest Student en Docent. Voor deze web-strijd maken teams van studenten en/of docenten een educatieve website die gebruikt kan worden in het basis- of voortgezet onderwijs. Al eerder maakte ik melding van één van de inzendingen: Typemania. Dat is één van de prijswinnaars geworden: ze hebben een tweede prijs in de wacht gesleept.

Maar er zijn nog meer juweeltjes gemaakt dit jaar. De hoofdprijs was voor een site over dromen: hoe kun je leren om je eigen dromen te bepalen, hoe kun je dromen uitleggen, wat zegt de psychologie over dromen en wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam als je droomt? De site is gemaakt door een team onder leiding van twee studenten die eerder meededen met ThinkQuest voor Leerlingen. Echte doorzetters dus en met succes!

De eerste prijs voor een site bestemd voor het basisonderwijs ging naar de site 'De vier elementen': aarde, water, lucht en vuur. Over elk van de elementen is informatie te vinden, en er zijn extraatjes zoals proefjes die de leerlingen kunnen doen, een webkwestie, puzzeltjes of uitstapjes die je kunt doen en die te maken hebben met dat element.

De beste site voor het voortgezet onderwijs was Techniek Plus. Een site vol voorbeelden van echte doe-lessen. Opdrachten en onderzoekjes, proefjes, tests: leerlingen kunnen hiermee uren aan de slag!

Wat ik zelf opvallend vond was het grote aantal multidisciplinaire teams. In voorgaande jaren bestonden teams van ThinkQuest Docent en Student vaak uitsluitend uit docenten of studenten van één en dezelfde opleiding. Het valt mij op dat er dit jaar vaak wordt samengewerkt met mensen uit verschillende disciplines: kunstenaars, didactici/docenten, webbouwers, vakdeskundigen. Gezien de hoge scores van deze multidisciplinaire teams levert dit soort samenwerking de beste resultaten!

Geen opmerkingen: