woensdag 15 maart 2006

Catalogus Fontys ingebouwd in Firefox

Eén van de leuke dingen van Firefox vind ik dat er zo ongelooflijk veel leuke extraatjes bij te krijgen zijn. Omdat Firefox open source software is, kan iedereen die dat wil programmaatjes schrijven die extra functionaliteiten toevoegen aan deze browser. Zo zijn er add-ons waarmee je snel bestanden kunt downloaden of de links van een website, een programma om online je eigen commentaar op een website vast te leggen , zodat je die vanuit iedere werkplek nog eens kunt bekijken, en - wat ik heel handig vind - een programma om binnen Firefox te bekijken hoe een pagina eruit ziet in Internet Exporer.

Een praktische standaardfunctie van Firefox is de ingebouwde zoekfunctionaliteit. In de navigatiewerkbalk zit een zoekvenster, waarmee je standaard kunt zoeken in Google, Yahoo, Bol.com, E-bay, Van Dale woordenboeken en Wikipedia. Maar aan die selectie kun je heel makkelijk andere zoekmachines of websites die je wilt doorzoeken toevoegen, bijv. Flickr, IMDB (International Movie DataBase), Technorati enz. Alle opties zijn te vinden op de site van Firefox-Mozilla en de site van Mozilla Developers.

Gerard Bierens, freelance ICT auteur en werkzaam bij Fontys Hogescholen en weblogger van Weblog zonder Haast, heeft een add-on gemaakt waarmee je vanuit Firefox direct kunt zoeken in de catalogus van Fontys. Je kunt daarmee in de navigatiebalk van Firefox direct een zoekterm intypen waarmee je de Fontyscollectie (Fontys catalogus, Fontys publicaties en Fontys internetbronnen) kunt doorzoeken.

Ik vind het een verschrikkelijk handig stukje gereedschap, en zou eigenlijk willen dat elke bibliotheek dat gereedschap aan zou moeten bieden aan zijn klanten. Handig: als je zoekt kun je dan door één keer een zoekterm in te typen zowel (met behulp van verschillende zoekmachines) zoeken op internet, èn kijken of er literatuur is over dat onderwerp in de bibliotheek. Op die manier komen oude en nieuwe media toch weer wat dichter naar elkaar.

Geen opmerkingen: