maandag 29 mei 2006

Darfur is dying

game: Darfur is dyingNiet alleen in Nederland wordt een wedstrijd georganiseerd in het bouwen van (educatieve) games (Make-a-Game): ook in andere landen worden initiatieven ontplooid. Kort geleden is er een wedstrijd georganiseerd waarbij de deelnemende studenten de opdracht kregen een game te bouwen om mensen bewust te maken van de genocide in Darfur en ze te motiveren een steentje bij te dragen om te helpen een einde te maken aan de crisissituatie in dat land. Organisatoren van die wedstrijd waren mtvU, de Reebok Human Rights Foundation en the International Crisis Group.

Eind april is de winnaar van deze wedstrijd bekend gemaakt. Het spel draait om een jongen die het (betrekkelijk veilige) dorp moet verlaten om water te halen. Een keer buiten het dorp komt hij onder vuur te liggen. In het dorp zelf moet je eten vergaren, je moet zorgen voor onderdak en je moet er natuurlijk ook nog voor zorgen gezond te blijven. In Darfur leven ze al onder deze condities sinds 2003, en de speler van het spel hoeft 'maar' 7 dagen in het kamp te overleven om het spel tot een goed einde te brengen. Dat lijkt niet veel, maar makkelijk is het zeker niet want overal loert het gevaar.

De makers van het spel hebben volgens eigen zeggen intensief samengewerkt met hulpverleningsinstanties en ik denk dan ook dat het spel behoorlijk (gruwelijk) realistisch is. Het lijkt mij zeker een spel dat je leerlingen op school kunt laten spelen. Ik denk dat ze hier meer en vooral intensiever van leren dan van een klassikale les over Darfur.

Op de site zijn overigens ook de games te vinden van de twee andere finalisten.

Geen opmerkingen: