maandag 15 mei 2006

Duits voor als de zon schijnt

logo KNVBJe hebt van die uren op school waarbij het gewoon niet wil. De zon schijnt, het is het achtste uur, de repetities achter de rug en de vakantie begint morgen en je hebt gewoon geen zin in het vaste programma. Voor docenten Duits is er nu een leuk lesmateriaal te vinden op de site van de KNVB. Ja inderdaad, ik bedoel: de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond!

In verband met de WK is er op dit moment een cursus Duits voor Oranjesupporters te vinden. De cursus (zinnetjes met daarbij de vertaling en de uitspraak) bestaat uit 14 lessen:
 1. Op reis en onderweg
 2. De aankomst en de omgeving verkennen
 3. De warme maaltijd
 4. Kennismaken en boodschappen doen
 5. Gespreksonderwerpen
 6. In het stadion
 7. Tellen
 8. De Loting
 9. Omgaan met teleurstellingen
 10. Afscheid nemen
 11. Het spelverloop
 12. Voor de wedstrijd
 13. Bij de doktor
 14. Tijdens de rust
Opmerkelijk overigens dat op de site van de Koninklijke Nederlandse voetbalbond gesproken wordt van 'doktor'! Maar het zij ze vergeven: ik vind dit een leuk initiatief, en ik denk dat het heel veel handvatten biedt voor een leuke les. Laat de leerlingen bijvoorbeeld zelf een hoofdstuk kiezen en dat uitbreiden, of laat ze zelf nieuwe hoofdstukken bedenken, of (als ze geen voetbalfan zijn) laat ze een site maken voor een ander evenement dat binnenkort plaats vindt enz. Heb je meer klassen, maak er dan een wiki van. Uitspraak toevoegen kan ook eenvoudig, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Springdoo, waar ik eerder over schreef in dit weblog. En als je het voorlegt aan je leerlingen weten ze vast nog veel meer en veel leukere lessen te bedenken met dit materiaal!

Geen opmerkingen: