vrijdag 12 mei 2006

Historisch fotomateriaal gratis voor het onderwijs

Foto-archief ANPHet historisch fotoarchief van het ANP heeft een geweldig besluit genomen: het hele archief is nu gratis te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Gebruik voor educatieve doeleinden wordt daarbij expliciet vermeld. Een prachtige kans voor scholen om foto's te gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van lesmateriaal in welke vorm dan ook.

Maar wat ik nog leuker vind is dat het archief vraagt aan gebruikers om de informatie bij de foto's aan te vullen. Bij elke foto in het archief staat een korte beschrijving en de bezoekers van de site wordt gevraagd om feedback te geven aan het fotoarchief als ze op- of aanmerkingen hebben op die informatie. Ik vind het wel jammer dat dat commentaar niet rechtstreeks gegeven kan worden, maar dat het commentaar naar het archief gaat die vermoedelijk eerst gaat bekijken hoe bruikbaar de commentaren zijn. Ik neem aan dat zij de (in hun ogen) bruikbare commentaren wel gaan verwerken op de site, maar dat betekent wel dat er een selectie gemaakt gaat worden die misschien heel anders is dan wat ik interessant vind als bezoeker. Maar goed: ik vind dit wel een stap in de goede richting: allereerst dat het onderwijs gratis de foto's mag gebruiken en vervolgens dat het archief gebruik gaat maken van de kennis die de bezoekers van de site kunnen bieden.

3 opmerkingen:

Gerard zei

Goede tip! Mooie site ook, en prachtig fotomateriaal. Alleen ontzettend jammer dat het alleen lage resolutie foto's zijn. Behalve op het web (tip voor Edwin) kun je er dus offline niet veel mee doen, ook niet voor educatieve doeleinden.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Gerard,

Heb je gezien dat je ook een printversie kunt downloaden? Die is weliswaar niet super van kwaliteit, maar m.i. wel duidelijk genoeg om dingen te laten zien, ook in print!

Gerard zei

Wel gezien, het leek mij materiaal van dezelfde kwaliteit. Maar oke, als het alternatief een dikke reader vol droge tekst is, dan plak er toch maar liever flink wat ANP plaatjes bij.