maandag 8 mei 2006

Tip voor surveillerende docenten

Nintendo DSBinnenkort beginnen de eindexamens op de middelbare scholen, en daarna volgen op veel scholen weer repetitieweken. Dat betekent voor veel docenten dat ze de komende periode weer veel uren zullen surveilleren. Geen eenvoudige opgave: er zijn altijd een aantal leerlingen die proberen wat ze niet weten tijdens het examen te achterhalen. Spieken lukt niet altijd en veel leerlingen zoeken hun toevlucht bij moderne media.

Dit jaar schijnt er een nieuwe truc bijgekomen te zijn: spieken met je Nintendo DS! De Nintendo DS is voorzien van WiFi en via het ingebouwde chatprogramma Pictochat kun je met max. 16 'spelers' in een room contact onderhouden. Een bruikbare methode om te spieken, volgens een lezer van het weblog Kotaku:

we all managed to bring our DSes on the same day and then i personally had mine in my lap and when i got 10 awnsers i would type 1-10 on the number pad ten write a,b,c,d,e,f or g under it.

about half of my teachers do like the DS tho, and have caught me cheating on it. They just havent relized what i was doing and would ask why i was playing game boy in the middle of class.

to bad they dont know about WiFi.

as far as i know, i am the only one who has come up with the idea any where to cheat using it.and if you are quite slick, you can steal a test before the actual test, type in the awnsers, then re-enter a room and have all the awnsers pasted in previous chat.


Ik vind het een leuk verhaal, maar echt nieuw.....? volgens mij werd dit soort trucs al veel eerder uitgehaald met grafische rekenmachines met wifi, en ook mobiele telefoons hebben in het verleden goede diensten gedaan. Ik denk dat je als docent alert moet zijn op ieder apparaat waarmee je draadloos kunt communiceren, maar ook met apparaten waar je makkelijk data op kunt slaan. Want ik weet dat er ook heel wat spiekbriefjes zijn opgeslagen op pda's, rekenmachines en andere handige apparaatjes.

Maar misschien is het toch wel handig om als je de komende tijd moet surveilleren, eens een Nintendo van dichtbij te bekijken en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar? En wie weet vind je het apparaatje wel zo leuk dat je er ook nog mee gaat gamen, liefst samen met de leerlingen die na het examen graag een spel spelen met elkaar en/of met de docent. Het kan een goede manier om gezamenlijke spanning af te reageren!

2 opmerkingen:

Lode zei

Heb ik zo slecht opgelet? Kan een GR wifi communiceren? Ik heb er veel mee gedaan (profielwerkstuk), maar dat niet..

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Lode,

Niet alle GR's hebben Wifi, maar er zijn wel exemplaren die het wel hebben. Leuker nog: het wordt ook wel eens in de les gebruikt: http://tolboomj.fmns.rug.nl/TI-Navigator_na_commentaar.pdf!