donderdag 31 augustus 2006

GIS: Geschiedenis Is Spannend!

Orde van GISAnno is een organisatie die zich o.a. ten doel stelt het vak Nederlandse geschiedenis aantrekkelijk te maken voor leerlingen. Ze organiseren allerlei activiteiten en in de vakantie geven ze alweer een paar jaar een vakantieboek uit voor leerlingen vanaf ongeveer 8 tot 14 jaar. Dit jaar gaat het vakantieboek over mysterieuze volksverhalen. In het boek zijn allerlei verhalen, spelletjes en puzzels te vinden die daarmee te maken hebben.

Helemaal nieuw is dat dit jaar bij het boek ook een game is gemaakt: de Orde van Gis. GIS staat voor Geheim Interessant Speurwerk, maar ook voor Geschiedenis Is Spannend!

In de game worden spelers uitgedaagd om met de Orde van Gis (een groep kinderen die ook in het Vakantieboek een hoofdrol speelt) een mysterie op te lossen. Door een toegangsproef te doorstaan kunnen kinderen lid worden van de Orde van Gis waarmee zij allerlei spannende dingen beleven. De speler ontvangt er opdrachten en vragen. Om deze op te lossen moet de speler informatie verzamelen op andere plekken op het internet. Via e-mail krijgen ze hints waarmee ze het raadsel kunnen oplossen, en op diverse internet sites staat informatie die de puzzel compleet kan maken. Na het oplossen van een opdracht of vraagstuk wordt het juiste antwoord ‘gepost’ op de orde van GIS-site. Het verhaal speelt zich af in Zeeland, in de buurt van Veere. Sinds kort verschijnen in deze omgeving opvallende protestkreten van ene Nehalennia die vroeger echt geleefd schijnt te hebben en nu opeens weer terug is… Zou het iets met het golfterrein te maken dat in de Oosterschelde gebouwd gaat worden en zo groot is dat je het zelfs vanaf de maan kan zien? En waar is de zeearcheoloog Freek van Weele?

Het is een leuk spel om te spelen. Ik vind het zelf altijd leuk als je zo stukje bij beetje door een spel wordt gevoerd, zodat je een paar dagen ervan kunt genieten. De opdrachten zijn niet moeilijk, en vaak ook goed op te lossen zonder dat je alles leest. Enerzijds is dat jammer: ik vind het wel belangrijk dat kinderen goed lezen om zo informatie te krijgen en die op een goede manier uit te werken, anderzijds is het soms ook wel veel leeswerk, zeker voor wat jongere kinderen. Maar het spel daagt je wel uit om lekker te snuffelen in het beschikbare materiaal, en dat is er ruim voldoende! Het spel kan zeker gebruikt worden voor het vak geschiedenis, maar ook bij Nederlands kan het ingezet worden als inleiding op wat mythen, sagen, legendes en sprookjes zijn. En wie weet nodigt het dan wel uit om je eigen mysterie te bedenken!

Geen opmerkingen: