woensdag 6 september 2006

Blob: spel over het stationsgebied Utrecht

BlobVoor de zomervakantie vertelde Willem-Jan Renger van de faculteit Kunst, Media en Technologie van de HKU mij dat een aantal van zijn studenten bezig was met een spel in het kader van de vernieuwing van het stationsgebied in Utrecht. Op 24 juni werd het spel overhandigd aan de wethouder van het stationsgebied. Door de game te spelen krijg je informatie over de nieuwbouwplannen van de Gemeente Utrecht in dit gebied. Ik heb het spel gespeeld samen met mijn zoon, en hij heeft op mijn verzoek een review van de game geschreven. Die vind je hieronder.

Blob jij of blob ik?
Geschreven door Martijn van den Berg

Er is in de ruimte een ongeluk gebeurd. Er stort een rond wezen met zijn ruimteschip op een asteroïde en stort neer op onze planeet, om precies te zijn in hartje Utrecht. Eenmaal hier blijkt dat hij zichzelf kan kleuren door over bewoners heen te rollen, hetgeen enige paniek zaait onder de bewoners. De enige die het wezen kunnen tegenhouden is de inkt politie. Nou speel jij uit de ogen van dat wezen. Jij bent: de blob.

Doel van dit spel is tegen bepaalde belangrijke gebouwen in Utrecht aan te rollen terwijl je een bepaalde kleur hebt en terwijl je over 5 mensen hebt gerold. Hierbij moet je uitkijken voor de inktpolitie, die je zwart maakt, waar je weer vanaf kunt komen door in de Utrechtse gracht te duiken. De mensen zijn in verschillende kleuren en door verschillende kleuren te mengen, kan je weer secondaire kleuren krijgen. Rol je tegen een normaal gebouw aan, dan wordt dat gebouw gekleurd in de kleur die je op dat moment bent en dan krijg je punten. Naast het kleuren van gebouwen moet je ook 50 muntjes pakken die door Utrecht zijn verspreid.

Het is allemaal best wel origineel gedaan. Het zal heel grappig zijn als je in Utrecht woont en opeens je huis paars of bruin kan kleuren. Het is dan ook grappig hoe het gemaakt is. Je kan bijvoorbeeld de wanted borden van jezelf naar reclames van de mcblob maken of blob cola. Of met grote vaart zo veel mogelijk proberen te pakken. Je zult deze game als eerste indruk waarschijnlijk heel leuk vinden. De (on)bekende speelwereld, alle kleuren en de uitdagingen. (om een bepaald gebouw te kleuren, moet je een hindernisbaan door.)

Maar niet alles is koek en blob. Naarmate je over meer mensen rolt en dus groter wordt, kan het zijn dat je ergens vast komt te zitten. Dat kan zijn door je grootte, maar ook door je snelheid. Het spel is dan wel zo dat je niet het spel ervoor opnieuw hoeft te beginnen, maar het is wel frustrerend als je ergens een minuut vastzit en je niet kan bewegen. Vooral als het in een gebouw is. Bovendien word het spel als je alle belangrijke gebouwen hebt gekleurd erg saai, terwijl het de bedoeling is dat je dan nog alle 50 muntjes moet sparen. Je kan hier ook niet even mee stoppen want er zit geen save functie op. Na anderhalf uur had ik dit spel wel gezien.

Blob is een leuk spel om even tussendoor te spelen, maar het zal niet meer worden dan het voor bedoeld is: een informatiespel. Het wordt op een bepaald moment eentonig en dan wil je er liever niet mee verder. Ik heb het volgehouden tot de 41 muntjes. Hoe ver kom jij?

Geen opmerkingen: