dinsdag 5 september 2006

Virtual worlds: ook voor serieuze zaken

Virtuele wereld van Second LifeSteeds vaker lees ik dat het spel Second Life gebruikt wordt voor allerlei 'serieuze' zaken, zoals het maken van promotie, geven van onderwijs en/of het doen van onderzoek. Met ingang van september zal de gerenommeerde Harvard Universiteit een college geven in Second Life. In dit college gaan studenten discussiëren en pleiten met gebruik van weblogs, podcasts en wiki's. Ed Lamoureux van Bradley University en Professor Beliveau geven dit schooljaar een cursus in Second Life met de titel 'Field Research in Second Life'. Bijzonder is dat deze cursus niet alleen bedoeld is als cursus, maar tegelijk wordt gebruikt om veldonderzoek te doen in een virtuele omgeving. Maar er is nog veel meer onderwijs te vinden in deze virtuele wereld. Pierre Gorissen maakt er in zijn weblog melding van. Maar niet alleen het onderwijs is bezig de mogelijkheden van Second Life te ontdekken: ook politici gaan er nu mee aan de slag. De voormalige governeur van Virginia, Mark Warner, zal in Second Life een interview geven en een Second Life-groep oprichten met de naam Forward Together.

Ik zie wel voordelen van het gebruik van Second Life in het onderwijs: het is een omgeving waar veel /leerlingen en studenten zich thuis zullen voelen, er kan gewerkt worden met allerlei (interactieve) toepassingen, je kunt video gebruiken en (het allerbelangrijkste) onafhankelijk van plaats contact hebben met medecursisten of docenten. Maar er zijn ook nadelen: niet iedereen vindt het prettig om zich in een virtuele omgeving te begeven, het vraagt een behoorlijk goede pc en internetverbinding, en soms is f2f contact te prefereren boven virtueel contact.

Ik ben dus erg benieuwd wat dit allemaal gaat opleveren. Ik hoop dat al deze activiteiten zorgvuldig gemonitord en geëvalueerd zullen worden, en dat de resultaten daarvan via internet ter beschikking gesteld zullen worden. En ik hoop dat we ook in Nederland ervaring gaan opdoen met 'serieus' gebruik van virtuele werelden. Wat mij betreft beperken we ons dan niet tot Second Life, maar gaan we ook eens kijken wat Habbo Hotel te bieden heeft en een helemaal (en vrij eenvoudig) zelf in te richten (en dus specifiek op de behoeften van één of meer scholen afgestemde) omgeving als Active Worlds.

1 opmerking:

Lode zei

Ik heb SL ook wat getest in de vakantie. Maar zoals je zegt, het heeft toch een behoorlijke goede computer nodig, grafisch echt goed. En dat kom ik toch niet op veel scholen tegen, geen eingelijk.
Wel jammer, want het live aanpassen van objecten is erg leuk. Dus ik blijf nog wel even bij Active Worlds :)