maandag 25 september 2006

FF Zoeken

FF ZoekenWie op school goede cijfers wil halen, doet er goed aan om ervoor te zorgen dat hij goed overweg kan met informatie. Nee, natuurlijk niet alleen om die te knippen en te plakken in een werkstuk (alhoewel dat héél nuttig kan zijn), maar ook om te weten wanneer je beter op internet kunt zoeken en wanneer ergens anders, hoe je kunt beoordelen of de informatie die je gevonden hebt 'waar' is of niet, en hoe je de informatie die je hebt gevonden kunt verwerken bijvoorbeeld tot een werkstuk of een filmpje. Maar om te beginnen moet je natuurlijk weten hoe je een onderzoek opzet.

Stichting Teleac/NOT heeft een t.v.-programma van 6 afleveringen gemaakt voor leerlingen van groep 6, 7 en 8, waarin ze leren hoe ze zelf onderzoek kunnen doen. De leerlingen mogen zelf bepalen wat ze onderzoeken. In de eerste 4 uitzendingen volgen ze de belevenissen van Isis en Daan bij hun zoektocht naar Afiartis. Zij hebben gehoord dat Afiartis is waar de wind vandaan komt, en ze gaan uitzoeken waar dat ligt. Als ze alle informatie hebben, maken Daan en Isis er een mooi filmpje van. Bij het programma is een site met daarop:
  • een handleiding hoe de leerlingen hun eigen onderzoek kunnen doen,
  • een overzicht van geschikte bronnen,
  • informatie over hoe een verslag gemaakt kan worden (filmpje, dia-presentatie, foto's, kunstwerk, website, werkstuk)
  • een galerij met al eerder door leerlingen gemaakte verslagen.

Een aanrader als je wat wilt doen met informatievaardigheden in het basisonderwijs! De eerste aflevering is a.s. dinsdag 26 september van 10:15 tot 10:30 uur bij Z@PP.

Geen opmerkingen: