vrijdag 22 september 2006

Phetch

logo PhetchAl eens eerder schreef ik over ESP Game, een spel dat gebruikt kan worden om leerlingen te laten spelen met trefwoorden (of, in web 2.0 terminologie: tags). Van dezelfde maker is er nu een nieuw spel: Phetch. Dit spel gaat een stapje verder dan ESP-game. Bij ESP-game moeten beide spelers trefwoorden toekennen aan een willekeurig, door Google geïndexeerd, plaatje. Als je hetzelfde trefwoord invoert als je tegenspeler, verdien je allebei een punt. Bij Phetch krijgt één van de spelers een (wederom: willekeurig door Google geïndexeerd) plaatje te zien, en moeten de andere spelers datzelfde plaatje gaan zoeken. Vind één van de spelers het plaatje dan krijgt degene die het plaatje beschreven heeft 200 punten. Dgene die het plaatje (als eerste) heeft gevonden krijgt 100 punten, en mag het het volgende plaatje beschrijven.

Niet alleen lijkt me dit spel weer heel bruikbaar voor wie aan de slag wil met informatievaardigheden, ik ben ook erg gecharmeerd van het feit dat de resultaten van dit spel in de index van Google worden gekoppeld aan het plaatje. Ik vermoed (maar dat kon ik nergens lezen) dat deze teksten gebruikt worden als 'alt-tag' (tekst die achter een plaatje zit en die je te zien krijgt als je met je muis over het plaatje beweegt). En dat is vooral natuurlijk voor visueel gehandicapten erg handig, want je kunt tekst wel omzetten in braille, maar om beelden zichtbaar te maken heb je een beschrijving nodig van het plaatje. En helaas zijn er nog heel veel websitebouwers die geen alt-tag toevoegen aan de plaatjes!

Met Phetch kun je dus aan de slag gaan met informatievaardigheden, en gelijk werken aan een goed doel. Misschien een goed moment om dan direct je leerlingen/studenten erop te wijzen dat als ze plaatjes op het web zetten, ze daar een alt-tag bij moeten zetten!

Geen opmerkingen: