maandag 9 oktober 2006

Oude en nieuwe wereldwonderen

Webkwestie De 7 Wereldwonderen
John Demmers, de man die als eerste in Nederland de webquest bekendheid heeft gegeven, heeft nu een prachtige webquest (of, zoals hij het noemt: een webkwestie) gemaakt. Niet alleen voldoet deze webquest aan alle (didactische) eisen die daaraan gesteld worden, het is ook een vernieuwende webquest omdat hij hierin gebruik maakt van zowel video als van Google Earth. Echt multimediaal dus!
De webkwestie 'De 7 Wereldwonderen' is bestemd voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 uit het basisonderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De vakken die in deze webquest aan de orde komen zijn Geschiedenis, Aardrijkskunde, Wereldoriëntatie. Wat de webkwestie extra leuk maakt is dat die gebaseerd is op de wereldwijde verkiezing van de nieuwe 7 wereldwonderen. Er zijn 21 bouwwerken genomineerd, en iedereen mag stemmen welk van deze bouwwerken tot de nieuwe 7 wereldwonderen gerekend moeten worden. Via de verkiezingssite kunnen leerlingen hun stem uitbrengen, maar ze kunnen ook foto's van posters, maquettes etc. die ze gemaakt hebben opsturen naar de site zodat ze op de pagina met 'schoolprojecten' geplaatst kunnen worden. Basisschool De Tweemaster in Nieuwleusen is één van de scholen die hun projecten via die pagina aan de wereld laten zien!
Wil je meer informatie over de (oude) 7 wereldwonderen? Neem dan ook eens een kijkje op de ThinkQuest-site van Marco Tijs en Harmen de Weerd. Deze site is van een heel andere orde van grootte (didactisch misschien minder sterk, maar wel heel speels), maar ook zeer de moeite waard om met kinderen mee aan de slag te laten gaan.
En tot slot wil ik hier nog even de webkwestie-website van John onder de aandacht brengen: http://www.webkwestie.nl/. Daar is veel interessants te vinden, en je kunt John via die site altijd een mailtje sturen als je meer wilt weten over webkwesties. Hij weet er echt alles van!

Geen opmerkingen: