dinsdag 31 oktober 2006

Wie maakt de beste geschiedenisles voor het VMBO?

Les van het jaar 2007
Vanmiddag wordt door Anno, de organisatie die geschiedenis toegankelijk wil maken voor een breed publiek, de aftrap gedaan van de geschiedenisprijsvraag: Les van het Jaar. Docenten en leerlingen worden opgeroepen samen een spannende geschiedenisles te maken voor het VMBO. Deze les kan gaan over geschiedenis uit de buurt, van familie of grote geschiedenis. Op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in januari 2007 worden de genomineerde inzendingen bekendgemaakt. Vervolgens maakt een jury van deskundigen en leerlingen op 27 maart 2007 de drie winnaars bekend, die worden beloond met bedragen van respectievelijk vijf-, vier- en drieduizend Euro. De klas die op de eerste plaats komt, wint bovendien een rap-workshop van K-Liber4Life. De winnende les van vorig jaar is te vinden op de website van Anno: 'Een schuldig landschap bij jou in de buurt'.
In oktober hebben alle scholen in Nederland een promotiepakket ontvangen van Anno, met daarin informatie over de prijsvraag en materiaal om aan leerlingen uit te delen en in de school te verspreiden. In november en december organiseert Anno in elke provincie een bijeenkomst voor docenten. Op de site van Anno staat een overzicht wanneer en waar die bijeenkomsten plaats vinden.
Sterk van deze prijsvraag vind ik dat leerlingen hier expliciet bij worden betrokken: het is de bedoeling dat docenten samen met hun leerlingen een les indienen. Het lijkt mij een leuke manier om zo gezamenlijk een prijs in de wacht te slepen èn positieve publiciteit te genereren voor je school.

Geen opmerkingen: