donderdag 30 november 2006

Dr. Kawashima's brain training; train mijn brein!

Dr. Kawashima's brain training Soms heb je mensen die niet tevreden zijn met de inhoud van de hersenen. Mensen die hun hersenen graag iets extra’s willen geven om ze bijvoorbeeld meer te laten onthouden of sneller laten denken. Mensen die zouden willen dat ze net dat beetje extra willen onthouden. Maar hersenen vallen te trainen, al liggen de methodes niet voor het oprapen. Als je ze zoekt, vind je ze moeilijk en als je ze vindt, zijn het meestal niet de ideale manieren. Daarom hebben we nu een spel dat de ideale training tegen het ouder worden van je hersenen moet betekenen. Tijd voor een test.

Dr. Kawashima is een spel waar je aan de hand van verschillende reken- reactie- en zichtoefeningen je hersenleeftijd moet verlagen. Bijvoorbeeld 100 rekensommetjes in een zo snel mogelijke tijd maken. Hiervoor zijn dan ook topscores om het iets competitiever te maken. Als je een aantal oefeningen hebt gedaan is het tijd voor een test om te berekenen hoe oud je hersenen zijn. Dit doet het spel aan de hand van weer een aantal willekeurige oefeningen. Deze hersenleeftijd wordt dan in een grafiek gezet en dan kun je kijken of je over het algemeen vooruit bent gegaan. Je wordt dan ook geacht iedere dag 1 tot 3 oefeningen te doen.

Nou is het op het eerste gezicht lastig om zo iets te beoordelen moet ik zeggen. Dit is een genre dat ik nog nooit eerder heb gezien en het valt dus ook nergens mee te vergelijken. Toch kan ik de goede en de slechte punten van deze game wel opnoemen. Allereerst vind ik dit een mooi geheel, het hangt allemaal goed samen en het werkt ook. (Tenminste, volgens het spel) Omdat het een nieuw genre is kan ik het ook origineel noemen. Voor de rest verveelt het niet zo snel En de oefeningen vallen goed in je tijd in te passen, want het duurt maar 3 minuten ongeveer per oefening. Er is dus over nagedacht.

En dan komen we bij de negatieve punten van deze game. Je moet hier alle cijfers en letters met de hand opschrijven, en er zijn toch mensen met een verkeerd of een slecht handschrift. Dit betekent dat de uitslag beïnvloed kan worden door je handschrift en je soms zelfs oefeningen helemaal niet kan doen, en dat je soms zelfs moeite hebt met de hersenleeftijd eerlijk doen, wat natuurlijk de spelpret belemmert.

Dr Kawashima is een heel erg leuk spel, het boekt resultaat en het is dan ook een aanrader voor iedereen. Het enige probleem is als je een slecht handschrift hebt, en daar waarschuw ik bij deze dan ook iedereen voor zodat dit probleem niet bij meer mensen zal voorkomen. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen dat ik het invoeren van dit nieuw concept alleen maar geslaagd kan noemen.

2 opmerkingen:

Raoul Teeuwen zei

Hoi Martijn. Leuke review. Ik heb het spel zelf ook gespeeld, nog lang niet alles gezien, en vond het erg uitdagend. Dat van het handschrift herken ik, alhoewel hij wel erg veel (voor een computer) goed herkend! En wat hij dan niet goed herkend kun je zien als aanmoediging om wat duidelijker (en niet zo gehaast, omdat je goed wil scoren ;-)) te schrijven ;-).

Martijn van den Berg zei

Hehe, klopt. Handschrif met cijfers is te verbeteren. Maar handschrift met schrijven is wat lastig ;-)

iig bedankt voor je reactie.