donderdag 16 november 2006

Grondruilspel

GrondruilspelHet Kadaster houdt zich bezig met allerlei zaken rondom de inrichting van ons land. Wat dat precies inhoudt is zeker voor kinderen lang niet altijd duidelijk. Daarom heeft het Kadaster allerlei lesmateriaal uitgebracht: niet alleen op papier maar ook op internet.

Eén van de dingen die ze aanbieden is het grondruilspel: een spel waarbij de speler zelf grond moet verdelen nadat ergens een spoorweg is aangelegd. Het spel bestaat uit 3 levels. De eerste opdracht is redelijk simpel: je moet ervoor zorgen dat de grond van verschillende eigenaren aan dezelfde kant van de spoorlijn komt. Wat het lastig maakt is dat je grond waar een bedrijfsgebouw op staat, niet kunt verplaatsen.
Bij het tweede level moet niet alleen alle grond van één eigenaar aan dezelfde kant van de spoorweg komen; je moet er ook voor zorgen dat de kavels zo dicht mogelijk bij elkaar komt te liggen. In het laatste level, ten slotte, moet je er ook nog voor zorgen dat er een groenstrook wordt gerealiseerd van west naar oost.

Het is even zoeken naar de handigste tactiek, maar dan kun je het spel snel uitspelen. Het spel is geschikt voor basisscholieren, en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het belangrijkste van het spel is natuurlijk niet dat je het uit krijgt: het spel is het middel om uit te leggen wat het Kadaster doet, en waarom hun werk soms lastig is. En daarin krijg je met dit spel een aardig inzicht.

Geen opmerkingen: